Nőgyógyászati szakrendelések a Szent Magdolna Magánkórházban

Nőgyógyászat

A szülészet-nőgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely a nők terhesség és szülés alatti ellátására, valamint a női nemi szervek betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott. A szülészet a szülészeti ellátásra való szakosodásra, míg a nőgyógyászat a női nemi szervek fertőzéseinek és betegségeinek diagnosztizálására, kezelésére és megelőzésére utal. A szülészet és a nőgyógyászat hazánkban egy orvosi szakterületet alkot, így szülész-nőgyógyászaink mindkét területen képzettek és nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A nőgyógyászat nők egyéb egészségügyi kérdéseire, például a menopauzára, a hormonproblémákra, a menstruációs problémákra, a szexuális úton terjedő fertőzésekre, a védekezésre (fogamzásgátlásra) és a meddőségre specializálódott szakterület. Nőgyógyászaink családtervezési tanácsokat adnak a nőknek, felismerik a szexuális úton terjedő betegségeket, reproduktív egészségügyi szűrővizsgálatokat és sebészeti beavatkozásokat végeznek.

Milyen esetben forduljon nőgyógyászhoz?

 • A terhességgel, termékenységgel, menstruációval és menopauzával kapcsolatos problémák;
 • Családtervezés, beleértve a fogamzásgátlást és a sterilizációt;
 • Fájdalmas menstruációk, váratlan hüvelyi vérzés;
 • Endometriózis, a reproduktív rendszert érintő krónikus betegség;
 • A szexuális együttlét elkezdése vagy újrakezdése, szexuális zavarok, kellemetlen érzés szex közben, alacsony libidó, nemi úton terjedő betegségek;
 • Dudorok és hólyagok;
 • Mellproblémák;
 • Inkontinencia: vizelet- és székletinkontinencia;
 • A kismedencei szerveket tartó szövetekkel kapcsolatos problémák, beleértve a szalagokat és az izmokat is;
 • Kismedencei gyulladásos megbetegedések, beleértve a tályogokat is;
 • Petefészekciszták, miómák, emlőbetegségek, szeméremtest- és hüvelyfekélyek és egyéb nem rákos elváltozások;
 • Rosszindulatú daganatot megelőző állapotok, mint például az endometrium hiperplázia és a méhnyak diszplázia;
 • A szexualitás, beleértve az azonos neműek és biszexuálisok kapcsolatával kapcsolatos egészségügyi kérdéseket is.

Mit vizsgál a nőgyógyász szakorvos?

A nőgyógyászati vizsgálat fontos szűrővizsgálat. Többek között a mellrák és a méhnyakrák korai felismerésére szolgál, de tanácsot ad olyan kérdésekben is, mint a terhesség, a menstruáció, a szexualitás és a fogamzásgátlás. Meglévő panaszok esetén az ok felderítése és kezelése a fő feladat.

A nőgyógyászati vizsgálat menete a Szent Magdolna Magánkórházban

A nőgyógyászati vizsgálat elején az orvos megkérdezi a pácienst az aktuális panaszokról vagy szokatlan tünetekről. Arra is kíváncsi, hogy a közvetlen családban előfordult-e már emlő- vagy méhnyakrák – ez fontos jel lehet a családi kórtörténet szempontjából. A nemi szervek belső vizsgálata során az orvos megnézi a nagy és kisajkakat, a csiklót, a hüvelybemenet két oldalán lévő váladékmirigyeket, a húgycső kijáratát és a hüvelynyílást. Különös figyelmet fordít az irritációkra, gyulladásokra, nemi szervi fertőzésekre vagy egyéb rendellenességekre utaló jelekre. Ezután a hüvely vizsgálata következik. A nőgyógyászati vizsgálat egyik legfontosabb része a méhnyakkenet. A méhnyak többszörös nagyítású kolposzkóp segítségével részletesen megvizsgálható. A nőgyógyász egy vagy két ujjal a hüvelyben, a másik kezével pedig a has alsó részén tapintja ki a méhet és a petefészkeket. Ily módon ellenőrzi a méh méretét, alakját és helyzetét, valamint a petevezetékek és a petefészkek területén észlel minden feltűnő változást. Végül a páciens melleit és a hónalját tapintja a szövetek feltűnő csomói vagy megkeményedései miatt.

Nőgyógyászati szakrendelés szolgáltatásai

 • Évente esedékes rákszűrés, citológia – méhnyakrák szűrés;
 • Gyulladásos megbetegedések részletes kivizsgálása és kezelése;
 • A menstruációs rendellenességek kivizsgálása és kezelése;
 • A női nemi működés hormonális zavarainak kivizsgálása és kezelése;
 • Az egyénre szabott fogamzásgátlás megtervezése és a szükséges vizsgálatok elvégzése;
 • A szexuális élethez kötődő panaszok kivizsgálása és kezelése;
 • A változó korral kapcsolatos problémák teljes körű kivizsgálása, az optimális kezelés beállítása;
 • Gyógyszerek felírása;
 • Ultrahangvizsgálatok;
 • Mintavétel – hüvelyváladék;
 • Emlővizsgálat;
 • Hüvelytükrözés – kolposzkópia.

Méhnyakrák szűrés

A méhnyakrák olyan daganat, amely a méhnyak sejtjeiben alakul ki, a méh alsó részén, amely a hüvelyhez kapcsolódik. A legtöbb méhnyakrákot a szexuális úton terjedő humán papillómavírus (HPV) különböző törzsei okozzák. Amikor Ön HPV-vel érintkezik, a szervezet immunrendszere általában megakadályozza, hogy a vírus kárt okozzon. Az emberek egy kis százalékában azonban a vírus évekig fennmarad, és hozzájárul ahhoz, hogy egyes méhnyaksejtek rákossá váljanak. A méhnyakrák kialakulásának kockázatát szűréssel és a HPV-fertőzés elleni védőoltással csökkentheti. A méhnyakrák megelőző állapotok kiszűrésével és gyógyításával a méhnyakrákos esetek döntő többsége megelőzhető. A vizsgálat előtt beszélgetünk a korábbi nőgyógyászati eseményekről (terhességek, szülések, műtétek, menstruációval kapcsolatos problémák), a jelen állapotról (menstruációs ciklus kezdete, hossza, a vérzés intenzitása, hüvelyi folyás, fájdalom, alhasi panaszok), a használt gyógyszerekről, esetleges gyógyszerérzékenységről. A méhszáj kolposzkópos vizsgálata során video-kolposzkópot használunk, a méhszáj ellenőrzése a vizsgálat alatt egy monitor segítségével történik, a látott kép alapján betegeink számára is érthetővé válik az elváltozás jellege. Speciális eszközzel a méhszáj felszínéről és a méhnyakból kenet vehető. A levált hámsejteket tartalmazó kenetet citológiai vizsgálat keretében pathológus szakorvos értékeli. A citológiai vizsgálat során a hámsejtek elváltozásain túl a különböző, gyulladást okozó kórokozók (baktériumok, gombák, Chlamydia, Trichomonas, vírusok, Human Papilloma Vírus) is kimutathatóak.

Tapintásos vizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálat a tapintásos vizsgálattal folytatódik, melynek során áttapintható a kismedence, érzékelhető a méh és a petefészkek. A méh nagysága és helyzete, mobilis volta, a petevezetők, petefészkek nagysága ellenőrizhető. Tapintásos vizsgálat során terhességet is diagnosztizálhatunk, de egyebek mellett myomára, petefészek cystára is bukkanhatunk. A nőgyógyászati vizsgálat része az emlők és a hónaljárkok tapintásos vizsgálata, mely az emlőrák szűrés fontos lépése. Eltérés észlelése esetén első lépésként emlő ultrahang vizsgálat és mammográfia elvégzése javasolt.

Ultrahangvizsgálat

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és a petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezen szervek esetleges kóros elváltozásairól. Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése és a méhnyálkahártya hormonális változásai. Az ultrahang vizsgálat lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezéséhez, hiszen pontosan láthatóak a petefészkekben elhelyezkedő tüszők. Vérzéskimaradás esetén ultrahang vizsgálattal bizonyítható a terhesség, először észlelhető az embrió szívműködése. Az ultrahang vizsgálat információt ad a kismedencei térfoglaló folyamatokról, ezek pontos lokalizációjáról. Felismerhető a méhfal jóindulatú simaizom daganata, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése. A petefészkek vizsgálata során észlelhetőek a petefészkek jó- és rosszindulatú elváltozásai, mérhető a nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. Az ultrahang vizsgálattal kideríthető a különböző vérzészavarok oka (például myoma, méhtest polyp), látható a petefészkeket érintő, alhasi görcsös panaszokat okozó endometriosis. A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat hasi vagy hüvelyi vizsgálófejjel történhet. Hasfalon keresztül történő ultrahang vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges, hüvelyi ultrahang vizsgálat üres hólyag mellett végezhető.

Anti-aging medicina

A magánkórház egyik fő profiljának megfelelő “anti-aging medicina” keretében nagy hangsúlyt fektetünk a női funkciók állapotának felmérésére, tanácsokkal látjuk el betegeinket a nemi- és reproduktív funkciók minél hathatósabb megőrzésének érdekében. A változó korral összefüggő problémák feltárásán túl a rendelés lehetőséget biztosít a tünetek enyhítését célzó kezelések bevezetésére is a legmodernebb gyógyszerek segítségével.

Hogyan készüljön fel a nőgyógyászati vizsgálatra?

Győződjön meg róla, hogy a vizsgálatra nem a menstruációja idején kerül sor. Írja le a nőgyógyász számára fontos és kellemetlen kérdéseket. A nőgyógyász a menstruációjáról is fog kérdezni, ezért a következő kérdésekre a válaszokat készítse elő:

 • Az első és az utolsó menstruáció időpontja, a menstruáció időtartama?
 • Rendszeres a menstruációja?
 • Voltak panaszai a menstruáció alatt?

A nőgyógyász a következő információkat is kérheti:

 • Szexuális tevékenység, fogamzásgátló módszerek használata vagy igénye;
 • Korábbi betegségek, gyógyszerek;
 • Családi betegségek;
 • Akut egészségügyi állapotok.

A nőgyógyászati preventív szűrővizsgálat magában foglalja az elbeszélgetést (anamnézisfelvétel), az emlő önvizsgálatára vonatkozó utasításokat, az emlő orvos általi tapintását, a belső nemi szervek vizsgálatát, az ultrahangvizsgálatokat és a citológiát (a méhnyakból vett sejtkenet vizsgálata).

Időpontfoglalás és további információ:

+36 1 733 3444

Urogynekológiai Központ

Urogynekológiai Központunkról további információkat itt olvashat:
https://szentmagdolna.com/services/urogynekologiai-kozpont/

Mammográfia és emlő tomoszintézis

1023 Budapest, Zsigmond tér 10. szám alatt rendelő szakorvosaink

  1123 Budapest, Alkotás utca 53. B. ép. 2. em. alatt rendelő szakorvosaink

   Műtéteket végző szakorvosaink

    Translate