Mammográfiai vizsgálatok –
Szent Magdolna Magánkórház & Caring Medical Diagnosztika

Mi az a mammográfia?

A mammográfia a női emlők alacsony dózisú röntgenvizsgálata. Alkalmas az emlőrák korai felismerésére, mivel a nagyon kicsi, nem tapintható daganatokat már korai stádiumban láthatóvá teheti. A mammográfia jelenleg a legjobb módszer az emlő rendellenességeinek vizsgálatára, hiszen egyrészt az emlőrák korai felismerésben van jelentős szerepe, másrészt diagnosztikai eszközként is használják egyéb jelentkező tünetek tisztázására.

A rendszeres szűrőmammográfia segíthet csökkenteni a mellrák okozta halálesetek számát a 40 év feletti nők körében. Ennek oka, hogy a mellrákot korán felfedezik, és a kezelés korábban, esetleg még azelőtt megkezdődhet, hogy a rák már elterjedt volna a szervezetben.

A mammográfiás vizsgálat alkalmazható az emlőbetegségek kimutatására és diagnosztizálására olyan nők esetében is, akiknél tünetek, például csomó, fájdalom, bőrgödröcskék vagy mellbimbóváladék jelentkeznek.

A mammográfiát körülbelül 30 éve alkalmazzák, és az elmúlt 15 évben a technikai fejlődés jelentősen javította mind a technikát, mind az eredményeket. A kizárólag emlőröntgensugárzáshoz használt, erre a célra kifejlesztett berendezéseinkkel magas minőségű, de alacsony sugárdózisú vizsgálatokat végzünk, ezáltal a sugárzási kockázatok elhanyagolhatónak tekinthetők.

A mammográfia alkalmazható szűrésre vagy diagnózis felállítására. A 30 évnél idősebb nőknek diagnosztikus mammográfián kell részt venniük, ha tüneteik vannak, például tapintható csomó, az emlő bőrének megvastagodása vagy benyomódása, a mellbimbó váladékozása vagy visszahúzódása, a mellbimbó fájdalma vagy mellfájdalom.

A mammográfiai vizsgálat

A mammográfia akkor alkalmazható az emlőfájdalom értékelésére, ha a fizikális vizsgálat és a kórtörténet nem meggyőző. A sűrű, csomós és/vagy nagyon nagy mellekkel rendelkező nőket mammográfiával lehet szűrni, mivel a fizikális vizsgálat nehezen elvégezhető. Azoknál a nőknél, akiknél az emlőrák kockázata magas, vagy akiknek a kórtörténetében emlőrák szerepelt, rutinszerűen lehet mammográfiás szűrővizsgálatot végezni. Lehetnek egyéb okok is, amelyek miatt a szakorvos mammográfiát javasol.

Szűrőmammográfia

A szűrőmammográfia az emlők képalkotásának egy speciális típusa, amely alacsony dózisú röntgensugarakat használ. A mammográfia központi szerepet játszik az emlőrák korai felismerésében, mivel évekkel azelőtt képes kimutatni az emlőben lévő elváltozásokat, hogy a beteg vagy az orvos érzékelné azokat. A mammográfiás szűrés célja az emlőrák korai stádiumban történő felismerése, amikor a daganat még kicsi, és még nem érintette a nyirokcsomókat. Ekkor a nőknek esélyük van a kedvező prognózisra, a kíméletesebb kezelésre és arra, hogy megmeneküljenek a mellrák okozta haláltól.

A mammográfiás szűrés magas színvonalú vizsgálatot garantál:

  • A mammográfiát speciálisan képzett szakemberek végzik szigorúan ellenőrzött digitális berendezésen.
  • A vizsgálat elvégzéséhez külön engedély megszerzése szükséges. Az engedély megszerzéséhez az orvosoknak és a szakszemélyzetnek különleges szakmai képesítéssel kell rendelkezniük. Rendszeres időközönként ellenőrzik, hogy továbbra is teljesülnek-e a mammográfiás szűrés engedélyezésének feltételei.
  • Minden egyes mammográfiás képet – az emlőről készült röntgenfelvételt – legalább két speciálisan képzett szakember egymástól függetlenül vizsgál meg. Képesítésük bizonyítékaként a szakemberek évente több ezer nő mammográfiás felvételét értékelik, és rendszeresen bizonyítják, hogy a mammográfiás felvételeket helyesen értékelik.
  • Ha felmerül az emlőrák gyanúja, a további szükséges vizsgálatok eredményeit és a további eljárást az érintett orvosok közösen vitatják meg.

Diagnosztikus mammográfia

A diagnosztikus mammográfiát olyan beteg értékelésére használják, akinél rendellenes klinikai leleteket észlelt a páciens vagy az orvosa. Ilyen rendellenességek közé tartozhat a mellfájdalom, a mell bőrének megvastagodása, a mellbimbó váladékozása, illetve a mell méretének vagy alakjának megváltozása. Ezeket a panaszokat azonban jóindulatú (nem rákos) emlőbetegség is okozhatja. A mammográfia más vizsgálatokkal együtt segíthet a kezelőorvosának a diagnosztizálásban.

A diagnosztikus mammográfiát egy rendellenességet mutató szűrőmammográfia után is el lehet végezni a szűrővizsgálaton aggályos terület értékelése céljából.

Időpontfoglalás és további információ:

+36 1 733 3444

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Maga a vizsgálat rövid, és csak perceket vesz igénybe. A vizsgálatot speciálisan képzett radiográfusok végzik. Mindkét mellről két röntgenfelvétel készül. A legjobb képminőség elérése érdekében a lehető legkisebb sugárterhelés mellett a mellet össze kell tömöríteni a felvétel elkészítéséhez. Emiatt a mellet két plexilap közé helyezik, és rövid időre összenyomják, ami kényelmetlen és néha fájdalmas lehet.

Az így kapott felvételeket ezután mindig legalább két különösen tapasztalt és képzett orvos egymástól függetlenül értékeli.

Felkészülés a vizsgálatra

Ne időzítse a mammográfiát a menstruáció előtti hétre, ha a mellei ilyenkor általában érzékenyek. A legjobb időpont a mammográfiára a menstruáció utáni egy hét.

Tájékoztassa orvosát az emlővel kapcsolatos tünetekről vagy problémákról, korábbi műtétekről, hormonális szerek használatáról, arról, hogy a családjában vagy személyesen előfordult-e emlőrák, és ha fennáll a terhesség lehetősége. Hozza magával korábbi mammográfiáinak másolatát (ha van ilyen), és a vizsgálat napján bocsássa azokat a radiológus rendelkezésére.

Ne használjon dezodort, hintőport vagy testápolót a hóna alatt vagy a mellein, mivel ezek megjelenhetnek a mammográfián, és befolyásolhatják a helyes diagnózist.

Mikorra várható az eredmény?

48 órán belüli eredményt biztosítunk.

Ha a mammográfia eredménye nem egyértelmű, vagy ha fennáll az emlőrák alapos gyanúja, a nőt további vizsgálatokra hívjuk. Ez magában foglalhat ultrahangvizsgálatot vagy egy kis szövetminta eltávolítását az emlőből, azaz biopsziát. Ilyen esetben azonban először is a páciensnek meg kell őriznie a nyugalmát, ugyanis a legtöbb esetben a gyanú a részletesebb vizsgálatok után megalapozatlannak bizonyul. A mammográfiás vizsgálat 30 rendellenes leletéből átlagosan csak 6 bizonyul mellráknak.

A rendellenes (nem normális) mammográfia nem mindig jelenti azt, hogy rákos megbetegedésről van szó. Előfordulhat az is, hogy emlőspecialistához vagy emlősebészhez irányítjuk, hiszen ők a mellproblémák diagnosztizálásának szakértői, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy rákos vagy műtétre van szüksége.

Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Az emlő tomoszintézis, más néven háromdimenziós (3-D) mammográfia és digitális emlő tomoszintézis (DBT) az emlő képalkotásának egy fejlett formája, ahol az emlőről különböző szögekből készült több képet rögzítenek és rekonstruálnak (“szintetizálnak”) egy háromdimenziós képkészletbe. Ilyen módon a háromdimenziós emlőképalkotás hasonlít a komputertomográfiás (CT) képalkotáshoz, amelyben vékony “szeletek” sorozatát állítják össze, hogy a test háromdimenziós rekonstrukcióját hozzák létre.

Nagy populációs vizsgálatok kimutatták, hogy az emlő tomoszintézissel végzett szűrés jobb emlőrák-felismerési arányt és kevesebb további vizsgálatot eredményezhet, vagyis az olyan esetek száma csökken, amikor a nőket egy esetlegesen kóros lelet miatt további vizsgálatra hívják vissza a mammográfiai szűrésről.

A mammográfiás szűrővizsgálatokból eredő sugárzási kockázat

A röntgenvizsgálatok során a sugárterhelés manapság már nem olyan magas, mint korábban. Mindazonáltal minden sugárzás további rákkockázatot hordoz magában. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy az 50 és 69 év közötti nők esetében a szűrés előnyei egyértelműen meghaladják a kockázatokat. A fiatalabb nők esetében azonban, akik intenzívebb szűrővizsgálatokon vesznek részt, és így egész életük során gyakori vizsgálatokon fognak részt venni, más eljárások, például az ultrahangvizsgálat vagy az emlő mágneses rezonanciás képalkotása (MRI) előnyösebb.

Partnerünk

Caring Medical Diagnosztika, “a gondoskodó diagnosztika”

https://www.caringmedical.hu/

1023 Budapest, Zsigmond tér 10. – Szent Magdolna Magánkórház

Translate