• 1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM Park II. emelet | 1023 Budapest, Zsigmond tér 10.
  • (+36-1) 733-3444

A sérv (hernia)

Sérvnek (hernia) általában a hasfal rétegei között előtüremkedő hasi szerveket, elsősorban a beleket, bélzsírt (csepleszt) tartalmazó hashártyatasakot nevezzük.

Rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakulnak ki. Férfiaknál a legesélyesebb a lágyékcsatorna, melyen keresztül a herékhez futó erek, idegek és egyéb képletek lépnek ki a hasüregből. Ezen a nyíláson keresztül kesztyűujjszerűen türemkedik be a hashártya vékony lemeze.

A lágyéksérvek mellett gyakran kialakul még sérv a korábbi műtéti hegben, a köldökben, a köldök és a szegycsont közötti területen, ill. főleg nőknél combhajlatban. Ennek diagnosztizálása orvosi feladat.

A sérvműtét

A sérv kialakulásától kezdve folyamatosan növekszik. Sérvkötő viselése csak átmeneti megoldást jelent, a sérvkapu magától nem záródik, a hasfal gyenge pontján kialakult hiányt csak műtéti úton lehet korrigálni.

Az ideális sérvműtét a legpontosabban állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat, és a legkisebb szöveti feszülést okozza. Ma már csak a minimális megterheléssel járó műtéti típust ajánljuk a beteg számára.

Az általunk végzett sérvműtét lényege, hogy kis metszésből végezzük a feltárást, a hasfalat feszüléstől mentes (tension free) varratsorral, és/vagy szövetbarát műanyagháló beültetésével zárjuk.

Ez a beavatkozás csak kevéssé veszi igénybe a beteget és a műtéti technikából adódóan alacsony a sérv kiújulási aránya.

A beteg a sérvműtét után 24 órán belül, a saját lábán, kísérővel hagyja el a klinikát, további gyógyulás saját otthonában történik, orvosi felügyelet már nem szükséges.

Minden esetben egyénre tervezett műtéti terv készül, mely indokolttá teszi az előzetes személyes konzultációt. Sérvműtét ideális műtéti megoldással mini metszésből a hosszútávú eredményekért!

    Translate