Laparoszkópos vakbélműtétek a Szent Magdolna Magánkórházban

Mi az a vakbélgyulladás?

A köznyelvben elterjedt vakbélgyulladáson valójában nem a vakbél, hanem az ahhoz csatlakozó, kesztyűujj-szerű féregnyúlvány (appendix vermiformis) gyulladását értjük. Az appendicitis, azaz a féregnyúlvány gyulladás az egyik leggyakoribb sürgősségi hasi kórkép, átlagosan minden hatodik embert érint élete sor során. Előfordulhat bármilyen életkorban, azonban 10 és 30 év között a leggyakoribb.

Mi okozza a vakbélgyulladást?

Az esetek többségében a zsákszerű féregnyúlvány lezáródása okozza  a szerv gyulladását. Az elzáródást okozhatja székletrög, meg nem emésztett táplálék (pl. szőlőmag), vagy – főleg fiatalokban – a nyirokszövetek duzzanat, mely lezárja a féregnyúlvány kimenetét. A lezáródás és a termelt nyák felhalmozódás végül a vakbélben lévő nyálkahártya irritációjához és baktériumok elszaporodásához vezet, amely gyulladást és fájdalmat okoz.

Milyen tünetei vannak a vakbélgyulladásnak?

A vakbélgyulladás típusos esetben könnyen felismerhető. Azonban a mai napig gyakran találkozunk ún. nem típusos esetekkel, melyeknél a fejlett diagnosztikus eszközök ellenére néha komoly kihívást jelent a diagnózis felállítása. A féregnyúlvány elhelyezkedése, annak iránya mutathat ugyanis a hasüreg különböző pontjai felé, továbbá gyakran környező szervek fedik el (takarják be) a gyulladt szervet, ezáltal a tüneteket tompítják, a diagnózist késleltethetik.

A típusos kórképre jellemző, hogy a panaszok nem hirtelen, hanem néhány óra alatt alakul ki, majd adott sorrendben változnak.

hasi fájdalom jellemző esetben gyomorszáj vagy köldök körüli indul, kísérheti émelygés, hányinger, akár hányás is.

Később – átmeneti javulás után – a jobb oldalon az alhas felé sugárzó fájdalommá alakul, a hányinger ilyenkor általában szűnik. A fájdalom nem görcsös, hanem állandó, nem sugárzik ki és progresszív. A gyulladás előrehaladtával a köhögés, rázkódás, tapintás, mozgás fokozza a fájdalmat, láz alakulhat ki. A tünetek között lehet továbbá hányinger és hányás, étvágytalanság, székrekedés vagy  akár hasmenés is.

Hogyan kezelhető a vakbélgyulladás?

A kezelés az esetek túlnyomó részében egyet jelent a műtéttel.

Időben felismert esetekben általában a féregnyúlvány sebészi eltávolítása egyszerű és teljes gyógyulást hoz, kezelés nélkül azonban életveszélyes szövődményeket is okozhat. Korán alkalmazott antibiotikum kezelés a tüneteket elnyomhatja, szerencsés esetben meg is szüntetheti azokat. Azonban ez utóbbi esetben is javasolt elvégezni a már gyulladásmentes féregnyúlvány eltávolítását egy tervezett műtét során, hiszen a gyulladás kiújulásának az esélye igen magas.

Fontos, hogy bármilyen fentebb felsorolt tünet esetén forduljon orvoshoz, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kaphasson!

Mit tegyen, ha felmerül Önnél a vakbélgyulladás gyanúja?

Ha a fentebb felsorolt tünetekhez hasonlókat tapasztal és/vagy fokozódó jobb alhasi fájdalmai vannak, haladéktalanul keressen fel orvost! Magánkórházunkban lehetőség van soron kívüli hasi sebészeti vizsgálatra, továbbá minden diagnosztikus eszköz (ultrahang, CT, MR, labor stb.) rendelkezésünkre áll, hogy panaszainak okát rövid idő alatt tisztázzuk. Amennyiben Önnél vakbálgyulladás igazolódik, Magánkórházunkban sürgősségi műtét végzésére is van lehetőségünk, melyeket a legtöbb esetben laparoszkópos technikával végzünk!

A laparoszkópos vakbélműtét menete

Magánkórházunkban a vakbélműtétek gold standard-je a laparoszkópos technika, melynek előnyei jól ismertek: hasizom átvágás nélkül, apró metszéseket alkalmazva, kis ”lyukakon” keresztül operálva távolítjuk el a gyulladt vakbelet. Kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés és sokkal kedvezőbb az esztétikai eredmény. Időben felfedezett gyulladás esetén a kórházi tartózkodás csupán 1-2 nap, és a felépülés is meglepően gyorsan zajlik. A műtét során általában 3, néha 4 apró (5-10 mm) metszést ejtünk az alhason, melyeken keresztül kamerát vezetünk a hasüregbe, így lehetőségünk van annak minden részét áttekintenünk. Komplikáltabb, azaz tályoggal vagy hashártyagyulladással szövődött vakbélgyulladás esetén hasi cső (drén) visszahagyása indokolt, ill. tartós antibiotikum kezelés alkalmazása. Ez esetekben a kórházi tartózkodás természetesen hosszabb, a lehetséges szövődmények (pl. hasüregi tályog, hashártyagyulladás, sebfertőzés, összenövések, bélelzáródás) kialakulásának kockázata magasabb, továbbá ritkán indokolt lehet a műtétet nyitott műtétté alakítása, az ún. konverzió.

Keressen minket bizalommal!

Ha felmerül Önnél vakbélgyulladás, vagy esetleg már diagnosztizálták a kórképet, keressen Magánkórházunkat mielőbb! Nagy tapasztalattal bíró, laparoszkópiában jártas sebész szakorvosaink és ápolóink segítségére számíthat!

Hívja Magánkórházunk telefonos elérhetőségeit!

Szakorvosaink

    Translate