Laparoszkópos lágyéksérv műtét a Szent Magdolna Magánkórházban

MOM Szent Magdolna - Lágyéksérv műtét

A sérvekről  

A sérvműtétek a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozások közé tartoznak, ennek megfelelően Magánkórházunkban is nagy számban végezzük.

A sérv  a hasfal adott területen kialakult defektusa (hiánya), melyen keresztül hashártya, illetve gyakran hasüregi szerv boltosul elő. Oka lehet veleszületett vagy szerzett (műtéti hegben kialakuló, hirtelen megerőltetés fellépő).

Lágyéksérv (hernia inguinalis)

Lágyéksérvnek a lágyékcsatornába megjelenő sérvet nevezzük, mely férfiaknál sokkal gyakoribb, nem ritkán kétoldali. Combsérv (hernia femoralis) a lágyékszalag alatt kibújó ritka sérvtípus, nőknél gyakrabban fordul elő. Tünetei és megjelenése a lágyéksérvhez hasonló.

A heresérvnek (hernia scrotalis) az előrehaladott, a herezacskóba lecsúszó lágyéksérveket nevezzük.

Milyen panaszokat okoz a lágyéksérv?

A sérv gyakran látható, tapintható. Sokáig panaszmentes lehet, a méretének növekedésével egyre több tünetet okozhat, máskor kis méretű sérv hevesebb panaszokkal társul a szűk kapuja miatt.  Lágyéksérv esetén fájdalom, égő, szúró érzés jelentkezhet a sérv környezetében, mely kisugározhat. A sérvbe hasi szervek kerülhetnek – leggyakrabban vékonybél, ill. hasüregi zsír (cseplesz), mely következtében dudor jön létre.

A sérvek többsége visszahelyezhető mindaddig, amíg ki nem szorul, vagy a sérvtömlőhöz kitapadva hegesen nem rögzül.  A kitüremkedett szervek a sérvkapuba szorulva visszahelyezhetetlenné válnak, azok keringését leszorítva a szövetek elhalása alakulhat ki (kizáródott sérv), mely sürgős ellátást igényel.

Mikor javasolt a lágyéksérv műtét? 

A sérveket addig javasolt megoperálni, míg enyhe panaszokat okoznak, méretük nem túl nagy, így a műtét könnyebben kivitelezhető, gyorsabb a rehabilitáció és a kiújulás esélye is kisebb. A sérvkapu nem záródik magától, a sérvkötők, haskötők csak segédeszközök, és a sérvtartalom visszanyomására szolgálnak. Alkalmazásuk csak magas rizikójú, műtétre nem alkalmas betegeknél javasolt tartósan. Ha a sérvkapu szűk, tartalma kizáródhat, bélelzáródás vagy kiterjedt bélelhalás következtében hashártyagyulladás léphet fel. Ezáltal az egyébként csekély kockázati tényező sokszorosára növekedhet. A műtétet ilyenkor sürgősséggel kell elvégezni, kivizsgálásra, előkészítésre nincs idő.

Kizáródáskor a sérvtartalom oly mértékben károsodhat, hogy csak kiterjesztett műtéttel pl. az elhalt bélrészlet eltávolításával, esetleg nagyobb hasi feltárásból oldható meg.

Milyen műtéti technika ideális?

Lágyéksérv esetén nyílt és laparoszkópos műtéti megoldás lehetséges. A nyílt műtétek többségét, a laparoszkópos műtéteket minden esetben szövetbarát háló beültetésével végezzük.

Laparoszkópos lágyéksérv műtét (TAPP műtét)

A laparoszkópos műtétek ismert előnye a csökkent műtét utáni fájdalom és gyorsabb felépülés, kisebb műtéti metszés.

Laparoszkópos technika esetén nem minden esetben végezzük a sérvkapu zárását, elég azt a hasüreg felől azt hálóval fedni.  A műtét során 3 apró (5-10 mm) metszést alkalmazunk, a hálót is ezeken keresztül juttatjuk be a hasüregbe. Magánklinikánkon a legfrisseb szakmai irányelveknek megfelelően preferáljuk az ún. öntapadós (”self gripping”) laparoszkópos hálók beültetését, mely alkalmazása mellett a szöveti trauma és ezáltal a műtét utáni fájdalom még alacsonyabb a korábbiakhoz képest. A beavatkozás célja a hasfal integritásának helyreállítása és a fizikai terhelhetőség visszanyerése, a munkaképesség megőrzése, illetve a sérv okozta lehetséges szövődmények elkerülése.

Nyílt lágyéksérv műtét (inguinalis hernioplastica, Lichtenstein műtét)

A sérvműtét célja itt is minden esetben a hasfal feszülésmentes helyreállítása.
Nyílt műtét során a sérv feletti kis metszésből a hasfal rétegeit öltésekkel rekonstruáljuk és szövetbarát háló beültetésével erősítjük meg. Hosszútávú eredményei a laparoszkópos technikával egyeznek, kiújulásuk az esetek kb. 1-3%-ban fordul elő.A laparoszkópia nyújtotta előnyök a lágyéksérvek esetén is érvényesek, de korántsem olyan  egyértelmű a döntés a nyitott és laparoszkópos sérvműtét között mint az epeműtétek esetén. Kétoldali sérvek esetén a laparoszkópos technika preferálandó. Nagy, herezacskóba terjedő sérvek esetén csak nyílt műtét végezhető. Korábbi hasi műtétek miatti összenövések a laparoszkópos technika alkalmazását korlátozzák.

A választandó műtéti technikát a vizsgálatot követően az operáló sebész javaslata alapján határozzuk meg a páciens preferenciáit is figyelembe véve.

A felépülés időtartama

A beavatkozást követően általában 3-6 hétig fizikai kímélet szükséges, nagy sérvek esetén 8 hét javasolt. Kerülendők a hirtelen mozdulatok, a hasizmok fokozott igénybevétele, amelyek a beültetett háló elmozdulását eredményezhetik, és sérv kiújuláshoz vezethetnek.  Az irodalmi adatok alapján háló beültetés mellett lágyéksérv kiújulás 1,5-3%-ban fordul elő, azonban háló beültetés nélkül elérheti a 5-10%-ot is.

Sebész szakorvosaink

    Translate