Köldöksérv műtét a Szent Magdolna Magánkórházban

A sérvekről

A sérvműtétek a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozások közé tartoznak, ennek megfelelően Magánkórházunkban is nagy számban végezzük.

A sérv a hasfal adott területen kialakult defektusa (hiánya), melyen keresztül hashártya, illetve gyakran hasüregi szerv boltosul elő. Oka lehet veleszületett vagy szerzett (műtéti hegben kialakuló, hirtelen megerőltetés fellépő).

Köldöksérv (hernia ubilicalis)

köldöksérv a lágyéksérvek után a második leggyakrabban előforduló sérvtípus. Kialakulásában a hasi nyomásfokozódás és az egyenes hasizmok eltávolodása meghatározó. Gyakran együtt jelentkezik a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) jelenségével, főleg várandósság alatt és után, ill. elhízás esetén.

Milyen panaszokat okoz a köldöksérv?

A köldöksérv a többi hasfali sérvhez hasonló tüneteket és komplikációkat okozhat.

A sérv gyakran látható, tapintható. Sokáig panaszmentes lehet, a méretének növekedésével egyre több tünetet okozhat, máskor az apró köldöksérvek több panaszt okoznak a pácienseknek, mint a nagyobb, több cm méretű sérvek. Fájdalom, égő, szúró érzés jelentkezhet a sérv környezetében. A sérvbe hasi szervek kerülhetnek – leggyakrabban vékonybél, ill. hasüregi zsír (cseplesz), mely következtében a dudor növekszik.

A sérvek többsége visszahelyezhető mindaddig, amíg ki nem szorul, vagy a sérvtömlőhöz kitapadva hegesen nem rögzül. A kitüremkedett szervek a sérvkapuba szorulva visszahelyezhetetlenné válnak, azok keringését leszorítva a szövetek elhalása alakulhat ki (kizáródott sérv), mely sürgős ellátást igényel.

Mikor javasolt a köldöksérv műtét? 

A sérveket addig javasolt megoperálni, míg enyhe panaszokat okoznak, méretük nem túl nagy, így a műtét könnyebben kivitelezhető, gyorsabb a rehabilitáció és a kiújulás esélye is kisebb. A sérvkapu nem záródik magától, a sérvkötők, haskötők csak segédeszközök, és a sérvtartalom visszanyomására szolgálnak. Alkalmazásuk csak magas rizikójú, műtétre nem alkalmas betegeknél javasolt tartósan. Ha a sérvkapu szűk, tartalma kizáródhat, bélelzáródás vagy kiterjedt bélelhalás következtében hashártyagyulladás léphet fel. Ezáltal az egyébként csekély kockázati tényező sokszorosára növekedhet. A műtétet ilyenkor sürgősséggel kell elvégezni, kivizsgálásra, előkészítésre nincs idő.

Kizáródáskor a sérvtartalom oly mértékben károsodhat, hogy csak kiterjesztett műtéttel pl. az elhalt bélrészlet eltávolításával, esetleg nagyobb hasi feltárásból oldható meg.

Milyen műtéti technika ideális?

A köldöksérvek rekonstrukciójának tervezése során a sérv mérete és a páciens aktivitása alapján döntünk a háló beültetésének szükségességről. Összességében elmondható, hogy a nemzetközi irányelveknek megfelelően preferáljuk a háló implantációt. Kiújult sérveket minden esetben hálóval érdemes rekonstruálni, hasonlóan a nagy méretű sérvek műtéteihez. Kizáródott sérvek esetén háló alkalmazása kontraindikált.

Köldöksérv esetén nyílt és laparoszkópos műtéti megoldás lehetséges. A nyílt műtétek többségét, a laparoszkópos műtéteket minden esetben szövetbarát háló beültetésével végezzük.

Laparoszkópos köldöksérv műtét  (IPOM műtét)

A laparoszkópos műtétek ismert előnye a csökkent műtét utáni fájdalom és gyorsabb felépülés, kisebb műtéti metszés.

Laparoszkópos technika esetén nem minden esetben végezzük a sérvkapu zárását, elég azt a hasüreg felől  hálóval fedni.  A műtét során 3 apró (5-10 mm) metszést alkalmazunk, a hálót is ezeken keresztül juttatjuk be a hasüregbe. A beavatkozás célja a hasfal integritásának helyreállítása és a fizikai terhelhetőség visszanyerése, a munkaképesség megőrzése, illetve a sérv okozta lehetséges szövődmények elkerülése.

Nyílt köldöksérv műtét (hernioplastica umbilicalis)

Nyílt műtét során a sérv feletti kis metszésből a hasfal rétegeit öltésekkel rekonstruáljuk és  szükség esetén szövetbarát háló beültetésével erősítjük meg. A háló behelyezésének pozíciójánál törekszünk az ún. sublay, azaz izom alá való beültetésre.

Hosszútávú eredményei a laparoszkópos technikával egyeznek, kiújulásuk az esetek kb. 1-3%-ban fordul elő.

Köldöksérv műtét mini metszésből

A kisebb köldöksérvek sebészi ellátását úgynevezett mini plasztikai metszésből végezzük, mely a köldök ívét kihasználva pár cm-es ívelt metszést alkalmazva minimális heggel gyógyul.

A felépülés időtartama

A beavatkozást követően általában 3-6 hétig fizikai kímélet szükséges, nagy sérvek esetén 8 hét javasolt. Kerülendők a hirtelen mozdulatok, a hasizmok fokozott igénybevétele, amelyek a beültetett háló elmozdulását eredményezhetik, és sérv kiújuláshoz vezethetnek.  Az irodalmi adatok alapján háló beültetés mellett kiújulás 1-3%-ban fordul elő, azonban háló beültetés nélkül elérheti a 5-8%-ot is.

Sebész szakorvosaink

    Translate