Laparoszkópos epehólyag eltávolítás a Szent Magdolna Magánkórházban

Az epehólyag eltávolító műtét (cholecystectomia) a leggyakrabban végzett általános sebészeti beavatkozás, a műtéti javallatot leggyakrabban epekövesség (cholelithiasis) képezi. Az esetek túlnyomó többségében laparoszkópos technikával történik az epehólyag eltávolítása, ez a műtéti típus az elsők között terjedt el a minimál invazív sebészetben világszerte.

A laparoszkópos epehólyag eltávolító műtét a nyitott hasi műtéthez képest minimális megterhelést jelent a páciens számára, a műtét másnapján a betegek hazaengedhetők. Gyorsabb a felépülés, kevesebb a fájdalom és sokkal kedvezőbb az esztétikai eredmény.

Az epehólyag funkciója-anatómiája

Az epehólyag a máj által termelt, folyékony epe tárolására szolgáló szerv, mely a máj alatt, azzal szerves egységet képezve helyezkedik el. Az epehólyag kis epevezetéken keresztül csatlakozik a nagy epeúthoz, mely a patkóbélbe vezet. Étkezés során az epehólyag összehúzódik, a tárolt epét az epevezetéken keresztül a bélbe üríti, ekkor kezdődhet meg a táplálékban található zsírok bontása (emulgeálása), mely az epe fő funkciója.

Az epekövesség

Az epekövesség rendkívül gyakori eltérés, ún. civilizációs betegség. Leginkább felnőttekben fordul elő, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban. Hajlamosító tényező rá többek között a túlsúly, genetikai tényezők, bizonyos anyagcsere-betegségek, várandósság, magas koleszterinszint, jelentősebb fogyás és a női nem is.

Milyen panaszokat okoz az epekövesség?

A kialakult epekövesség nem minden esetben okoz panaszt, előfordul, hogy valamilyen képalkotó során derül rá fény. Típusos esetben az epekő görcsös jobb felhasi vagy gyomortáji fájdalmat okoz, mely kisugározhat akár a hátba is. A panaszok jellemzően étkezést követően lépnek fel, de attól függetlenül is kialakulhatnak. Előfordulhat még puffadás, hányinger, hányás is a tünetek között. Az epekövesség gócbetegségként funkcionálva testszerte számos egyéb nem típusos tünetet is okozhat, pl. hajhullás, ízületi panaszok.

 Milyen szövődményeket okozhat az epekövesség?

Akár teljesen panaszmentes epekövesség esetén is felléphetnek váratlan komplikációk, melyek sürgős beavatkozást igényelhetnek. Ide sorolható az epehólyag gyulladása, valamint a kövek vándorlásának következményeként az epeúti kövesség. Az epeúti kövesség kiválthat sárgaságot és/vagy hasnyálmirigy-gyulladást. Ritkább szövődmény az epehólyagsipoly vagy az epekő okozta bélelzáródás. A kövek okozta nyálkahártya irritáció évek alatt krónikus gyulladást eredményezhet, mely emeli az epehólyagrák kialakulásának esélyét.

A laparoszkópos epehólyag-eltávolítás menete

Leggyakrabban epekövesség, ill. annak szövődményei miatt végezzük ezt a beavatkozást, de epehólyag polyp, illetve más jóindulatú elváltozások is szerepelnek a műtéti indikációk között. A panaszokat okozó, vagy korábban szövődményt előidéző epekövesség egyértelműen műtéti javallatot képez. A fent felsorolt lehetséges – és előre nem kiszámítható – komplikációk miatt, az igen alacsony rizikóval végezhető laparoszkópos műtéti technika mellett, a panaszt nem okozó köves epehólyag eltávolítása is relatív javallatot képez.

A laparoszkópos műtét során négy apró (5-15 mm) metszésen keresztül távolítjuk el az epehólyagot a benne lévő kövekkel együtt, a hólyaghoz futó kis epevezetéket és az epehólyagot ellátó eret klippel zárjuk le.  Szükség esetén a műtéti területen hasi csövet (drain-t) hagyunk hátra. Amennyiben az epehólyag laparoszkópos technikával nem távolítható el, a műtétet nyitott hasi műtétté konvertáljuk. Tervezett műtétek esetén ennek aránya Klinikánkon 1% körül van, sürgősséggel végzett beavatkozások esetén az arány magasabb.

Mik a műtét alternatívái?

Az epekövesség megszüntetésére nincs alternatív eljárás. A szövődmények egy része azonban kezelhető műtét nélkül is (gyulladás esetén antibiotikum, epeúti elzáródás, sárgaság esetén endoszkópos eljárás – ERCP). Átfúródás, tályog, hashártyagyulladás csak műtéttel kezelhető. Létezik gyógyszeres kezelés, kőoldás vagy zúzás, ám ezeket az aktuális sebészeti és gasztroenterológiai szakmai irányelvek nem javasolják.

Sebész szakorvosaink

Translate