• 1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM Park II. emelet | 1023 Budapest, Zsigmond tér 10.
  • (+36-1) 733-3444

A laparoszkópós epehólyag eltávolítás a leggyakrabban végzett laparoszkópos hasi sebészeti műtétek közé tartozik. A  műtéti javallatot az esetek döntő többségében epekövesség képezi.

Az epekövesség

Az epekövesség típusos esetben görcsös jobb felhasi fájdalmat okoz, mely kisugározhat akár a hátba is. A panaszok jellemzően étkezést követőn lépnek fel, de attól függetlenül is kialakulthatnak. Előfordulhat még puffadás, hányinger, hányás is a tünetek között. Léteznek azonban panaszmentes, úgynevezett ”néma” kövek, melyek a hasi UH vizsgálatok terjedésével egyre gyakrabban  kerülnek felfedezésre.

Milyen szövődményeket okozhat az epekövesség?

Akár teljesen panaszmentes epekövesség esetén is felléphetnek váratlan komplikációk, melyek sürgős beavatkozást igényelhetnek. Ide sorolható az epehólyag gyulladása, valamint a kövek vándorlásának következményeként az epeúti kövesség. Az epeúti kövesség kiválthat sárgaságot és/vagy hasnyálmirigy-gyulladást. Ritkább szövődmény az epehólyag-sipoly, epekő okozta bélelzáródás. A kövek okozta nyálkahártya irritáció évek alatt krónikus gyulladást eredményezhet, mely emeli az epehólyagrák kialakulásának esélyét.

Milyen esetben javasolt az epehólyag eltávolítás?

A panaszokat okozó, vagy korábban szövődményt előidéző epekövesség egyértelműen műtéti javallatot képez. A fent felsorolt lehetséges –és előre kiszámíthatatlan – komplikációk miatt a panaszt nem okozó epekövek eltávolítása is relatív javallatot képez az  igen alacsony rizikóval végezhető laparoszkópos műtéti technika mellett.

A műtét menete

A laparoszkópos műtét során négy apró (5-15mm) metszésen keresztül távolítjuk el az epehólyagot a benne lévő kövekkel együtt, az epevezetéket klippel zárjuk le. A beavatkozás a nyitott hasi műtéthez képest minimális megterhelést jelent a páciens számára, a műtét másnapján a betegek hazaengedhetők. Gyorsabb a felépülés, kevesebb a fájdalom és sokkal kedvezőbb az esztétikai eredmény.

MOM Szent Magdolna Magánklinika - Laparoszkópos műtét bemutatása

MOM Szent Magdolna Magánklinika Laparoszkópos műtét bemutatása

Translate