• 1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM Park II. emelet | 1023 Budapest, Zsigmond tér 10.
  • (+36-1) 733-3444

Lágyéksérv és lágyéksérv műtétek

A lágyéksérv (hernia inguinalis) a leggyakoribb típusú sérv.
Férfiaknál jóval gyakrabban fordul elő, nem ritkán kétoldali. Nőknél is előfordul ez a típusú sérv, hasonlóan a combsérvhez (femoralis sérv), melyet szintén a lágyéktáji sérvekhez sorolunk, tünetei az előbbihez hasonlóak.
Lágyéksérv esetén fájdalom, égő, szúró érzés jelentkezhet a sérv környezetében, mely kisugározhat. A sérvbe hasi szervek kerülhetnek – leggyakrabban vékonybél, ill. hasüregi zsír (cseplesz), mely következtében dudor jön létre. A kitüremkedett szervek a sérvkapuba szorulva visszahelyezhetetlenné válnak, azok keringését leszorítva a szövetek elhalása alakulhat ki (kizáródott sérv), mely sürgős ellátást igényel.

Panaszokat okozó lágyéksérvek esetén tervezett időben műtéti megoldás javasolt, ugyanakkor panaszmentes sérvek esetén is mérlegelendő az operáció a komplikációk megelőzése érdekében.

Lágyéksérv esetén nyílt és laparoszkópos műtéti megoldás lehetséges. A nyílt műtétek többségét, a laparoszkópos műtéteket minden esetben szövetbarát háló beültetésével végezzük. A páciensek a műtét után 24 órán belül elhagyhatják a kórházat, aktivitásukat néhány héten belül visszanyerik.

Nyílt lágyéksérv műtét (inguinalis hernioplastica, Lichtenstein műtét)
A sérvműtét célja minden esetben a hasfal feszülésmentes helyreállítása.
Nyílt műtét során a sérv feletti kis metszésből a hasfal rétegeit rekonstruáljuk és szövetbarát háló beültetésével erősítjük meg. Hosszútávú eredményei a laparoszkópos technikával egyeznek, kiújulásuk az esetek kb. 1%-ban fordul elő.

Laparoszkópos lágyéksérv műtét (TAPP műtét)
A laparoszkópia nyújtotta előnyök a lágyéksérvek esetén is érvényesek, de korántsem olyan  egyértelmű a döntés a nyitott és laparoszkópos sérvműtét között mint az epeműtétek esetén. A laparoszkópos műtét előnye a csökkent műtét utáni fájdalom és gyorsabb felépülés, kisebb műtéti metszés.
Kétoldali sérvek esetén a laparoszkópos technika preferálandó. Nagy, herezacskóba terjedő sérvek esetén csak nyílt műtét végezhető. Korábbi hasi műtétek miatti összenövések a laparoszkópos technika alkalmazását korlátozzák.

A választandó műtéti technikát a vizsgálatot követően az operáló sebész javaslata alapján határozzuk meg a páciens preferenciáit is figyelembe véve.

    Translate