• 1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM Park II. emelet | 1023 Budapest, Zsigmond tér 10.
  • (+36-1) 733-3444

Köldöksérv

A köldöksérv a lágyéksérvek után a második leggyakrabban előforduló sérvtípus. Kialakulásában a hasi nyomásfokozódás és az egyenes hasizmok eltávolodása meghatározó. Gyakran együtt jelentkezik a szétnyílt hasizom (rectus diastas) jelenségével, főleg várandósság alatt és után.

A köldöksérv a többi hasfali sérvhez hasonló tüneteket és komplikációkat okozhat. Gyakran észleljük, hogy az apró köldöksérvek több panaszt okoznak a pácienseknek, mint a nagyobb, több cm méretű sérvek. Fájdalom, égő, szúró érzés jelentkezhet a sérv környezetében. A sérvbe hasi szervek kerülhetnek – leggyakrabban vékonybél, ill. hasüregi zsír (cseplesz), mely következtében a dudor növekszik. A kitüremkedett szervek a sérvkapuba szorulva visszahelyezhetetlenné válnak, azok keringését leszorítva a szövetek elhalása alakulhat ki (kizáródott sérv), mely sürgős ellátást igényel.

Panaszokat okozó sérvek esetén tervezett időben műtéti megoldás javasolt, ugyanakkor panaszmentes sérvek esetén is mérlegelendő az operáció a komplikációk (kizáródás, bélelzáródás) megelőzése érdekében.

A köldöksérvek rekonstrukciójának tervezése során a sérvek mérete és a páciens aktivitása alapján döntünk a háló beültetésének szükségességről. Kiújult sérveket minden esetben hálóval érdemes rekonstruálni, hasonlóan a nagy méretű sérvek műtéteinél.

Köldöksérv műtét mini metszésből

A kisebb köldöksérvek sebészi ellátását úgynevezett mini plasztikai metszésből végezzük, mely a köldök ívét kihasználva pár cm-es ívelt metszést alkalmazva minimális heggel gyógyul. Laparoscopos köldöksérv műtét a mini metszésekből végezhető műtétek miatt általában nem javasolt, hiszen érdemi előnyt nem jelent a pácienseknek, ugyanakkor a hasüregi behatolás és ”belső” háló beépítésének szükségessége miatt magasabb rizikóval jár.

    Translate