Gyakori kérdések

1.FÁJDALMAS-E A VIZSGÁLAT?

A végbél vizsgálata ujjal és végbéltükörrel történik. A vizsgálat a páciensek nagy részénél teljesen fájdalmatlan és jól tolerálható. A vizsgálat fájdalmas lehet, ha a végbél gyulladt vagy ha a páciens túlzottan fél a vizsgálattól, ezért nagyon feszít, így a végbélzáró izom tónusa fokozott. Fájdalmat nem okozunk, ilyenkor nem erőltetjük a végbéltükrözést, mivel a diagnózis és a kezelési terv enélkül is felállítható.

2. HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A VÉGBÉLVIZSGÁLATRA?

A végbél vizsgálata speciális előkészítést nem igényel. A páciens ehet illetve ihat közvetlenül a vizsgálat előtt, hashajtó alkalmazását nem javasoljuk. Beöntést sem otthon nem kérünk, sem rendelőnkben nem alkalmazunk.

3. MENNYI IDEIG TART AZ ARANYERESSÉGVIZSGÁLATA?

Első találkozás alkalmával végezzük a teljes sebészeti és proktológiai szűrést, mely kb. 20 percet vesz igénybe. Ebből a ’kellemetlen’ rész kb. 1-3 perc.

4. MENNYI IDEIG TART EGY KOMPLETT MŰTÉT NÉLKÜLI ARANYÉR KEZELÉS JÁRÓBETEGKÉNT?

Az aranyerek kezelését mindig csak egy irányban végezzük egy alkalommal. Teljes aranyér kezelése 3-4 alkalmat vesz igénybe. A kezelések között másfél-két hét gyógyulási időt hagyunk.

5. MENNYIBE KERÜL AZ ARANYEREK AMBULÁNS KEZELÉSE?

A kezelés pontos árát nem lehet megadni táblázatszerűen, főleg az első vizsgálat előtt.

Az első vizsgálat ára tartalmazza a sebészeti és végbélsebészeti szűrést, diagnózist, terápiás javaslatot, szakorvosi véleményt. Az első vizit alkalmával lehet megítélni a további találkozások számát, a szükséges kezelés fajtáját és költségét.

6. FÁJDALMAS-E AZ ARANYEREK AMBULÁNS MŰTÉT NÉLKÜLI KEZELÉSE?

Az általunk használt eszközök lehetővé teszik, hogy az aranyerek kezelését egy olyan területen végezzük, ahol már nincsenek fájdalombeidegző idegek, így a beavatkozás nem fájdalmas. Tompa nyomó, égő érzés lehet, fájdalom nem.

7. MENNYI IDEIG TART EGY ARANYÉRKEZELÉS?

Az aranyérkezelés általában 2-3 percet vesz igénybe. Ebből következik, hogy ha a páciens alkalmas az aranyér ambuláns kezelésére, úgy az – kívánság szerint- az első alkalommal is elkezdhető.

8. A VIZSGÁLAT, ILLETVE A KEZELÉSEK UTÁN LEHET-E DOLGOZNI?

Általában a vizsgálat és kezelés után a páciens azonnal elhagyhatja a rendelőt, gyógyszert, injekciót nem adunk, vezetésre, illetve munkavégzésre alkalmas a nap hátralevő részében. Kis beavatkozások (pl.: thrombus eltávolítás) után általában 20-30 perc megfigyelési időt hagyunk.

Összefoglalás

Nagyon fontos, hogy mielőbb elfogadja az orvosi vizsgálatot. A vizsgálat fájdalmatlan, percek alatt elvégezhető, és pontos eredményt ad. A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül panaszokat és tüneteket okoznak, előbb-utóbb súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbélkörnyéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50 %-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető és korai, fájdalommentes kezelésük kötelességünk.