ORRPLASZTIKA

Az orr az arcnak meghatározó része, s mint ilyen rendkívül fontos viselőjének külső megjelenése, személyisége szempontjából. Egy előnytelen orr hátrányos helyzetbe hozhatja tulajdonosát mind a köz-, mind a magánélet szférájában.

Olyan orrdeformitások esetén kezdeményezzünk plasztikai sebészeti konzultációt, melyek akár családi bélyegként (tehát öröklöttek), akár sérülések következtében alakultak ki és esztétikai panaszt okoznak.

Egy jól sikerült orrplasztika a páciens számára külső megjelenése-, belső harmóniája, önbizalma, társadalmi-, társasági- és magánéletben való boldogulása, szempontjából ugrásszerű, pozitív változást hozhat.

Fontos azonban, hogy az elvárások a műtéttel kapcsolatban ne legyenek irreálisak. Nem lehet minden, a páciens által megálmodott változást műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt a páciens által elképzelt-, de az egész arc harmóniájába biztosan nem illeszkedő változást technikai nehézségek híján sem szabad végrehajtani.

Az orrplasztika az orr alaki hibáit javító műtéti beavatkozás, mely szükség szerint az orr csontos-porcos vázának átalakítását, a lágyrészeknek az új vázhoz idomítását, ezáltal az orrnak a kívánt alakra formálását jelenti.

Ezen műtéteket jó eredménnyel végezzük klinikánkon – szükség esetén fül- orr- gégész specialista bevonásával!

A műtét helyi érzéstelenítésben és altatásban is végezhető.

A helyi érzéstelenítés az injekciózás szokványos kellemetlenségei után teljes fájdalommentességet biztosít, viszont éber állapotban kell viselni a műtéttel együtt járó kellemetlen hangokat (az orrcsont fűrészelése, beroppantása, esetleg vésése), amit nem mindenki kíván végighallgatni. Akit ezek a kellemetlenségek nem zavarnak, azoknál szóba jön a helyi érzéstelenítés.

A műtét végén az orrhátra általában 1 hétre – ritkábban, ferde orr esetén 2 hétre – gipszrögzítés kerül. Az orrba egy napra tampont helyezünk.

Helyi érzéstelenítésben végzett műtét után, amennyiben a páciens panaszmentes, jól érzi magát, haza lehet menni, s másnap tamponszedésre meg kell jelenni.

Altatás esetén egy éjszakát a Klinikán kell tölteni megfigyelés céljából, s másnap tamponszedés után, panaszmentesség esetén haza lehet menni.

2 hétig orrot fújni, erőlködni, forró és csípős, fűszeres ételeket enni, alkoholt fogyasztani, napozni tilos! Napozás még további 6 hétig nem ajánlott.

Egy hét – ritkán két hét – múlva gipszlevétel. A belső varratok felszívódó fonallal történnek – így varratszedés nem szükséges.

Amennyiben külső varrat van, úgy 1 hét múlva, a gipszlevétellel együtt eltávolítjuk. Nagyon fontos az orrot a műtét után kb. 6 hétig még kisebb traumáktól is óvni, hidegre hetekig (ill. az első télen) érzékeny lehet az orr a műtét után.

Az orr végleges formája csak hónapok alatt alakul ki, mivel ahhoz, hogy a bőr idomuljon az alatta megváltozott csontos – porcos vázhoz, ilyen hosszú időre van szükség. Az orr végleges formájának kialakulását a műtéttel csak kb. 80 %-ban lehet biztosítani. A maradék 20 % függ a műtét utáni időszakban a szervezet saját reakcióitól (hegesedés).

Amennyiben a páciensnek orrsövényferdülése van, amely olyan fokú, hogy orrlégzési panaszt okoz, illetve a plasztikai műtét után valamelyest szűkebbé váló orrnál várhatóan okozna-, vagy az orrsövényferdülés korrekciója nélkül az orrhát ferdesége nem korrigálható – úgy egy ülésben elvégezzük az orrsövény műtétet is fül-orr-gégész specialista bevonásával.

Ez a kombinált műtét, ami tulajdonképpen két műtét mindenképpen altatásban történik.

Szemben a fent leírtakkal az orrtampon itt hosszabb ideig marad az orrban – a műtét utáni második-, harmadik napon, két részletben távolítjuk el. Természetesen a műtét utáni napon a páciens hazamehet, s a megbeszélt időpontban kell visszajönnie a tamponszedésre.

    Translate