Gyermekgyógyászati szakrendelések a
Szent Magdolna Magánkórház – Gyermekgyógyászati Centrumban

Mivel foglalkozik a gyermekgyógyászat?

A gyermekgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely a csecsemők, gyermekek és serdülők egészségével, illetve orvosi ellátásával foglalkozik a születéstől egészen 18 éves korig. A gyermekgyógyász olyan gyermekorvos, aki nemcsak az akut vagy krónikusan beteg gyermekek orvosi ellátását biztosítja, hanem az egészséges gyermekek számára is megelőző egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. A gyermekorvos a gondozásában lévő gyermekek testi, szellemi és érzelmi jólétét a fejlődés minden szakaszában, betegségben és egészségben egyaránt követi és kezeli. A gyermekgyógyászat tanulmányozásának célja a csecsemő- és gyermekhalálozás csökkentése, a fertőző betegségek terjedésének megfékezése, a hosszú, betegségmentes életet biztosító egészséges életmód népszerűsítése, valamint a krónikus betegségben szenvedő gyermekek és serdülők problémáinak enyhítése. A gyermekgyógyászat nemcsak a beteg gyermek azonnali kezelésével foglalkozik, hanem az életminőségre gyakorolt hosszú távú hatásokkal is.

A gyermekek és serdülők panaszai és tünetei kezdetben gyakran nem rendelhetők szervrendszerhez vagy szakterülethez. A gyermekek és serdülők többféle panasszal küzdhetnek, amelyekhez több speciális területre van szükség.

Milyen esetben javasolt gyermekgyógyász szakember felkeresése?

A gyermekgyógyászok számos betegséget diagnosztizálnak és kezelnek a gyermekek körében, többek között:

 • Láz: Az egészséges gyermekek testhőmérséklete 36,5 és 37,5 Celsius-fok között van. Ha a hőmérséklet 37,6 és 38,5 Celsius-fok közötti, a gyermeknek emelkedett a hőmérséklete. 38,5 Celsius-foktól beszélünk lázról, 39,5 Celsius-fok felett pedig magas láza van a gyermeknek. A testhőmérséklet a napszaktól függően ingadozik. Reggel általában alacsonyabb a hőmérséklet, mint kora este. A sokat játszó és fizikailag aktív gyermekek testhőmérséklete gyakran magasabb az esti órákban.
 • Sérülések: A kisebb sérülések mindennaposak a gyermekek körében. Szerencsére a legtöbb ilyen sérülés ártalmatlan és gond nélkül gyógyul. Bizonyos sérülések azonban rosszabbak lehetnek a gyermekek esetében, mint a felnőtteknél. A vérzést például azonnal megfelelően kezelni kell.
 • Fejfájás: A gyermekek gyakran szenvednek úgynevezett tenziós fejfájástól. Az ilyen típusú fejfájás okai változóak, és az iskolai nyomástól, a mozgáshiánytól, az egyoldalú mozgástól (hosszú ideig tartó ülés, számítógépen/tableten való játék stb.) a regenerálódási idő hiányáig és az alváshiányig terjedhetnek.
 • Hasi fájdalom: A gyermekek gyakran szenvednek hasi fájdalomtól. Emésztési problémák, bélfertőzés vagy több napon át tartó székletürítés hiánya lehet az oka. A túl zsíros, édes vagy akár túl bőséges ételek és a romlott élelmiszerek is gyakran kiváltják a hasi fájdalmat a kisgyermekeknél. Különösen az idősebb gyermekeknél az érzelmi problémák, a félelmek és a stressz hasi fájdalomban is megnyilvánulhatnak.
 • Légzőszervi panaszok, asztma: A felső légúti allergia (allergiás nátha vagy szénanátha) gyakori tüsszögést és viszkető orrfolyást vagy orrdugulást okoz. Az alsó légutak allergiája (allergiás asztma) ziháló légzést, köhögést vagy légszomjat vált ki. Bár ezek a tünetek a test két különböző részén jelentkeznek, az ok ugyanaz: az immunrendszer túlzott reakciója.
 • Bőrbetegségek: Bizonyos bőrbetegségek gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél (pl. vírusos exanthema, bárányhimlő, neurodermatitis, dell szemölcsök). Ezenkívül a tünetek a gyermekeknél gyakran másképp jelentkeznek, mint a felnőtteknél. Itt kifejezetten fontos, hogy a gyermekorvosok és a bőrgyógyászok szorosan együttműködjenek.
 • Mozgásszervi panaszok: A gyermek mozgásszervi fájdalomra panaszkodik, de azt mondja, hogy nem esett el. Ilyen esetekben fontos, hogy először kizárjunk néhány lehetséges okot, mert ellenkező esetben a rosszindulatú daganat vagy a szeptikus betegség figyelmen kívül maradhat.
 • Ízületi és izomfájdalom: Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet. Például fertőzések, sérülések, autoimmun betegségek (reuma) vagy akár rossz testtartás, növekedés és ritka esetekben daganatok is kiválthatják a fájdalmat.
 • Húgyúti panaszok: A húgyúti fertőzések, köztük a hólyaghurut, a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak a kisgyermekkorban. A vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső, azaz a vizeletet összegyűjtő, ideiglenesen tároló és a szervezetből kivezető szervek alkotják az úgynevezett húgyutakat, melyek gyulladása kellemetlen panaszokat vált ki gyermekeknél is. Ezeket a fertőzéseket mindig a lehető legkorábban kell kezelni, hogy a gyulladás ne terjedjen tovább.
 • Fertőző betegségek: Az olyan fertőző betegségeket, mint a kanyaró, a rubeola vagy a skarlát, gyakran nevezik “gyermekbetegségeknek”. Nagyon fertőzőek, ezért a legtöbb ember már gyermekkorban elkapja őket. A fertőző betegségeket vírusok vagy baktériumok okozzák, azonban ma már rendelkezésre állnak olyan rendkívül hatékony védőoltások, amelyek számos fertőző betegség ellen védelmet nyújtanak.
 • Növekedési vagy fejlődéselmaradási zavarok: Minden gyermek egyedi, és a saját tempójában fejlődik. Minden gyermek a saját útját járja a testi és a szellemi fejlődésében is. Egyes gyermekek mentális képességei azonban társaikhoz képest sokkal lassabban fejlődnek, vagy bizonyos területeken kifejezett gyengeségeket mutatnak. Gyakran a fejlődés más területeinek gyengeségei vagy rendellenességei – például a fel nem fedezett látás- vagy halláskárosodás – szintén károsítják a gyermek mentális fejlődését. Ezért fontos a korai felismerés és kezelés.
 • A nyirokcsomók vagy a nyirokrendszer duzzanata: A duzzadt és fájdalmas nyirokcsomók nagyon gyakoriak a gyermekeknél, és elsőre nem adnak okot aggodalomra. Számos betegség, különösen az influenzaszerű fertőzések a nyirokcsomók megduzzadásához vezetnek.
 • Genetikai és veleszületett betegségek: Az örökletes betegségek genetikailag meghatározott betegségek, ezek tehát a szülőkről a genetikai anyaggal együtt öröklődnek a gyermekekre. Ez még akkor is előfordulhat, ha a szülők maguk nem mutatják a betegség jeleit. Az örökletes betegségeket a genetikai anyagon belüli hibák vagy szabálytalanságok váltják ki.
 • Emésztési panaszok, zavarok: Az emésztési zavarokkal összefüggésben jelentkező hasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz gyermekkorban, és sokféle oka lehet. Az organikus okok, például a gyomor- vagy bélnyálkahártya-gyulladás vagy az ételintolerancia mellett a gyermekeket tisztán funkcionális emésztési zavarok is gyötörhetik. Jellemző tünetek a puffadás, teltségérzet, böfögés és hányinger, esetleg hányás. A görcsszerű hasi fájdalom már csecsemőkorban is utalhat az emésztési funkciók zavarára.
 • Reumás betegségek, artritisz, krónikus ízületi gyulladás: A gyermekkori reuma az ízületek vagy az ízületi hártya krónikus gyulladása, amely több mint hat hétig tart anélkül, hogy más okot fedeznének fel. A különböző környezeti tényezőkre, például fertőzésekre (baktériumok vagy vírusok) vagy sérülésekre az immunrendszer hibás reakciót adhat. A védekezés a szervezet saját szövetei, különösen az ízületi hártya, az ínhüvelyek vagy a belső szervek ellen irányul, és gyulladást okoz.
 • Elhízás, súlyproblémák: Az úgynevezett fejlett ipari országokban a gyermekek és serdülők túlsúlya komoly egészségügyi problémát jelent. Az érintettek általában felnőttkorukra is magukkal viszik a felesleges kilókat – a túlsúlyból eredő panaszokkal és másodlagos betegségekkel együtt.
 • Szervi betegségek és működési zavarok: A szervi betegségek, mint a szív-, vese-, emésztőrendszeri vagy tüdőbetegségek, valamint az anyagcsere-betegségek a gyermekek fizikai és szellemi képességeinek elvesztését jelenthetik.
 • Mentális zavarok: A különböző súlyos mentális zavarok, például a depresszió, a szorongásos zavarok és az étkezési zavarok többnyire gyermek- vagy serdülőkorban kezdődnek. A skizofrénia és a kapcsolódó mentális zavarok (pszichotikus zavarok) sokkal ritkábbak. Ha előfordulnak, általában a serdülőkor közepétől a korai felnőttkorig (a 30-as évek közepéig) alakulnak ki. Más rendellenességek, például az autizmus, kizárólag gyermekkorban kezdődnek.
 • Viselkedési problémák, szociális stressz: Bizonyos mértékig az ellenszegülő dacos viselkedés és a disszociális viselkedés (pl. hazudozás, kisebb lopások, alkalmi fizikai vagy verbális összetűzések) a gyermekek normális fejlődési szakaszainak része. A gyermekek többsége a fejlődés során sikeresen kontrollálja agresszív és antiszociális impulzusait, azonban kisebb részüknek nem, vagy csak elégtelenül sikerül kontrollálni az impulzusait és szocializálódni.

Hogyan zajlik a gyermekgyógyászati vizsgálat a Szent Magdolna Magánkórházban?

Főszabály szerint a rendezett vizsgálati eljárás a gyermekgyógyászatban is fontos. Míg azonban egy 8 éves gyermek vizsgálata nagyon hasonló egy felnőttéhez, addig egy csecsemő vizsgálata némiképp eltérő.

A kórtörténet felvétele után általában a fizikális vizsgálat az első diagnosztikai intézkedés, és lehetőség szerint mindig teljeskörűen el kell végezni. Gyakran már lehetővé teszi a panaszok első osztályozását, és döntő fontosságú a további vizsgálatok elrendelése szempontjából. Bizonyos esetekben a diagnózis már a fizikális vizsgálat alapján felállítható, anélkül, hogy invazív vagy műszeres eljárásokat kellene alkalmazni.

Magánkórházunkban kifejezetten figyelünk arra, hogy a gyermekek vizsgálata a legkevésbé legyen számukra kellemetlen élmény. Játékosan, kiváló szakemberek közreműködésével a gyermekek pozitívan élik meg a vizsgálatot.

Időpontfoglalás és további információ:

Kövesse gyermekgyógyászati oldalainkat Facebookon és Instagramon!

Gyermekgyógyász szakorvosaink

  Kapcsolódó szakterületek

  Az alapos anamnézisfelvétel és vizsgálat után a gyermekgyógyászok további diagnosztikai és terápiás intézkedéseket határoznak meg és kezdeményeznek. Gyermekgyógyászaink szorosan együttműködnek minden egyéb gyermekgyógyászati szakrendeléssel, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsuk kis pácienseink számára.

  • Gyermek allergológia és klinikai immunológia
  • Gyermek bőrgyógyászat
  • Gyermeknefrológia
  • Gyermekortopédia
  • Gyermekradiológia
  • Gyermeksebészet
  • Gyermek-tüdőgyógyászat
  • Gyermek ultrahang-diagnosztika
  Translate