A bőr az életkor előrehaladtával öregedési folyamaton megy keresztül, melynek során csökken a bőrben levő kollagén és rugalmas rostok száma, az arcbőr elveszíti feszességét, egyre petyhüdtebbé válik, melyre a kozmetikai készítmények és kezelések már nem hatásosak. Az arcplasztika mindazok számára ajánlott, akik látványos javulást, feszesebb, fiatalosabb arcbőrt szeretnének.

Ez a folyamat egyénileg változó életkorban kezdődik és egyénileg változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát (túlzott napozás, életmódbeli szokások: túlzott stressz, alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, pihenés hiánya, bizonyos betegségek: májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése). Mindezen elváltozások igen szembetűnőek az arcon, a nyakon. A ráncműtét során (face-lifting) a petyhüdt, kinyúlt, ráncosodó bőr megfeszítése, a fölösleges bőr kimetszése történik, ezáltal az arc simává, fiatalossá válik.

A bőrbe bevésődött mély barázdákat a műtét nem tünteti el!

A műtét lényege hasonló minden esetben. Elvégezhető az egész arcon (ebbe a homlok és a szemhéjak nem értendők bele), vagy csak az arc felső részén, vagy csak az arc alsó részén, nyakon, vagy csak a homlokon.

Bármelyik műtétet végezzük, a műtéti hegek legnagyobb részt a hajas fejbőr területén és a fül mögött rejtve vannak, csupán a fül előtti természetes barázdában marad egy általában cérnavékony, nem észrevehető, finom heg fedetlen helyen.

Műtét végén nyomókötés kerül a fejre, melyet 1-2 napig tartunk fenn.

A műtét előtt a hajat nem szükséges levágni, de a műtét előtti napon, valamint közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosás szükséges.

Műtét után 5-6 nappal lehet hajat mosni, műtét után kb. 3 héttel lehet az arcot ismét sminkelni. A műtét utáni első 2-3 napon célszerű magas párnán felpolcolva aludni, és főleg pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. Az első héten minden olyan tevékenység, amely az arc bővérűségét, kipirulását okozhatja, tilos! Hajfestés 3 hétig tilos!

A nyomókötés eltávolítása után ajánlatos legalább 1-2 hétig elasztikus anyagból készült maszk viselése.

A műtét eredménye, tartóssága életkortól, alkati tulajdonságoktól és a fent leírt egyéb tényezőktől függ (átlagos esetben 5-8 év), szükség esetén évek múlva megismételhető, bár többszöri ismétlés nem ajánlott az arc merevvé válása, mimikájának elvesztése miatt.

    Translate