Hüvelyplasztika (mellső-, hátsófali) műtét a Szent Magdolna Magánkórházban

Mikor indokolt a hüvelyplasztika?

A hüvely fala bizonyos tényezők hatására meggyengülhet. Ezt okozhatja alkati- és genetikai szöveti gyengeség, ami az életkor előrehaladtával jelentkezik, valamint többször szült nőknél is gyakori jelenség a medencefenék zárólemezének megereszkedése.

Olyan esetben javasolt a hüvely műtéti korrekciója, amikor a hüvelyfal süllyedése panaszokat okoz. Ez lehet vizelet- vagy széklettartási nehézség, rendellenesség, a szexuális élet zavara, vagy a kiboltosuló hüvely fájdalma, irritációja.

Mik a műtét alternatívái?

Speciális izomtorna, vagy a hüvelybe helyezhető segédeszközök is segítséget nyújthatnak bizonyos esetekben. Egyes vizelettartási problémák esetében szóba jöhet a hólyagnyak, húgycső szalaggal történő alátámasztása.

Mi történik, ha a páciens nem vállalja a műtétet?

A hüvely, illetve a hólyagsüllyedés olyan mértékben fokozódhat, ami az életminőség jelentős romlásával járhat. Akár teljes vizelettartási képtelenség is kialakulhat.

Mi történik a műtét alatt?

A műtét az esetek többségében gerincvelői érzéstelenítésben vagy altatásban történik. Hogy Önnél melyik módszert alkalmazzák, attól függ, hogy előzetes egyeztetés során mit beszéltek meg a kezelőorvossal vagy altatóorvossal. Megfelelő előkészítést, pozicionálást és fertőtlenítést követően kerül feltárásra a hüvely. Ezután egy hosszanti metszést ejtünk a hüvely mellső és/vagy hátsó falán. A hüvelyfalat a süllyedés mértékének figyelembevételével preparáljuk. Az esetleges képleteket (hólyagot vagy végbelet) a megfelelő helyre pozicionáljuk, melyet alátámasztó öltésekkel megemelünk, rögzítünk. A hüvely szűkítésének érdekében eltávolítjuk a „felesleges” a hüvelyfal részeket, majd öltésekkel egyesítjük. A mellső hüvelyfali plasztikánál, amikor a vizelettartási-rendellenesség kezelése a cél, a húgyhólyag záróizom-funkciójának javítására érdekében a hólyagnyakat varratokkal támasztjuk alá. Hátsó hüvelyfali plasztikánál pedig a medence fenék izomzatának a végbelet emelő rostjait varratokkal egyesítve erősítjük meg a gátat.

Milyen gyors a felépülés?

A műtét után a bent tartózkodás pontos időtartamát a kezelőorvos és – altatás esetén – az aneszteziológus orvos együttesen határozza majd meg. A hüvely teljes gyógyulása érdekében szükséges a fizikai kímélet, a szexuális élettől való tartózkodás, valamint kerülendő a tamponhasználat, hüvelyöblítés és ülőfürdőzés is körülbelül 6 hétig. A bő folyadékfogyasztás és az erőlködésmentes székletürítés különösen fontos a gyógyulási időszakban.

Nőgyógyász szakorvosaink

    Translate