Méhen belüli eszköz eltávolítása rövid altatásban a Szent Magdolna Magánkórházban

Miért van szükség a műtétre?

A méhen belüli eszközök (spirál, hurok, IUD, IUS) felhelyezésüket követően egyes esetekben nem távolíthatók el egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat során. Ezekhez az eszközökhöz csatlakozik egy vezető szál, mely olykor megsérül, leszakad, vagy egyszerűen felcsúszik a méh üregébe, ezzel lehetetlenné téve a normál vizsgálat során történő levételüket a méhüregből. Hasonlóan nehezített az eltávolítás azokban az esetekben, amikor az eszköz 5 éven túl marad fenn a méhűrben: előfordulhat, hogy beágyazódik a méh falába. Fent említett esetekben a legtöbbször altatásban végzett eljárás javasolt. A beavatkozás során a hüvelyt és méhszájat lefertőtlenítik, majd méhnyakat kissé feltágítják speciális eszköz-sorral, ezután fogóval vagy tompa küretkanállal a letapintott eszköz eltávolításra kerül.

A  beavatkozás elmaradásának lehetséges következményei

Amennyiben nem távolítják el a méhen belüli eszközt időben az kismedencei gyulladáshoz és tályoghoz vezethet, mely az életet is veszélyeztető állapotot sepsist eredményezhet, és a legtöbb esetben nyitott hasi műtét végzését teszi szükségessé.

A műtét utáni teendők

4 hétig ülőfürdő tilalom, nemiélet tilalom, hüvelyi vérzés esetén tampont nem szabad használni, csak betétet. Műtétet követően 10 napig kerülni kell a nehéz fizikai megterhelést, intenzív sportot. Amennyiben kifejezett hasi fájdalom, láz vagy elhúzódó vérzés jelentkezik a műtét után, haladéktalanul értesíteni szükséges a kezelőorvost. Műtétet követően a kezelőorvossal egyeztetettek szerint szükséges jelentkezni kontrollvizsgálatra.

Más beavatkozási lehetőségek, alternatívák

Az eltávolítás méhtükrözéssel (hysteroscopia) is elvégezhető, ilyenkor egy mini kamerát tartalmazó endoszkópot vezetnek fel az előzetesen feltágított méhnyakon és ennek segítségével megkeresve az eszköz végét a szem ellenőrzése mellett egy mini-fogóval megfogva távolítják el.

Nőgyógyász szakorvosaink

    Translate