Pattanó ujjnak nevezzük azt az állapotot, mikor a beteg ujja behajlítást követően „úgy marad”, nyújtása csak fájdalmas pattanó jelenség mellett, esetleg a másik kéz segítségével lehetséges. Enyhébb esetben az ujj mozgatása közben ropogás, elakadás észlelhető.

Kialakulásának oka visszatérő, vagy tartós terhelés talaján kialakult ínhüvely gyulladás következtében az ínhüvely szűkülete, hegesedése alakul ki, mely mechanikailag akadályozza az ín csúszását, így az ujj mozgatását.

DeQuervain betegség kialakulásához hasonló okok tehetőek felelőssé, mint a pattanó ujj esetében, csak itt a hüvelykujj feszítő és távolító ínját „tartalmazó” I. feszítő ín rekesz gyulladásáról beszélünk. Kismamák, kispapák esetében a gyermeket felemelő mozdulat gyakori okként szerepel. A fájdalom a csukló hüvelykujj felőli oldalán alakul ki, a panaszokat a hüvelykujj mozgásai fokozzák.

Vizsgálat

Mindkét betegség kézsebészeti szakorvosi vizsgálattal igazolható.

Kezelés

– enyhe, frissen kialakult panaszok (2-3 hét) esetén konzervatív kezelés (fizikoterápia), DeQuervain betegség esetén hüvelykujjat is rögzítő sín viselése szóba jöhet;
– előrehaladott esetben vagy a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén műtéti kezelés szükséges.

Műtét

Helyi érzéstelenítés mellett az érintett területén végzett néhány cm-es metszésből az ínhüvelyt, feszítő ín rekeszt feltárjuk, behasítjuk. A szabad mozgást ellenőrizzük. A beteg már a műtőasztalon megéli panaszainak megszűnését. A műtét másnapján sebellenőrzés, 8-10 nap múlva varratszedés történik. Rögzítés nem szükséges, sőt a műtét után az ujjak óvatos tornáztatás elengedhetetlen a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Translate