Csípőprotézis beültetés izomátvágás nélkül

A csípőízület egy mélyen elhelyezkedő, izmokkal körbevett ízület. Protézis beültetés céljából több irányból – hátulról, oldalról, illetve elölről – közelíthető meg. Műtéttechnikai szempontból hátulról, illetve az oldalról a legegyszerűbb a protézis beültetése, de mindkét esetben ez izmok, illetve inak leválasztásával (és a műtét végén azok visszavarrásával) jár. Ez elhúzódó gyógyulást, hosszú ideig bizonyos mozgások kerülését és sok esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott „oldalsó” feltárásnál, maradandó izomgyengeséget és sántítást és egyéb nem kívánt tüneteket eredményezhet.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetésről:

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés,  cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom. A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka.  Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!!!A kellő gyakorlatot Angliában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban egyrészt műtéttechnikai kurzusokon, másrészt erre specializált orvosokkal együtt operálva sajátítottam el.

Kiknél alkalmazható ez a műtét?

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés kortól és testalkattól, illetve testsúlytól függetlenül az estek túlnyomó többségében elvégezhető. Kivételt képezhet a csípőízület bizonyos ritka anatómiai eltérései.

Összefoglalva, az elülső feltárásból végzett csípőprotézis előnyei a hagyományos műtétekhez képest a következők:

  • Kevesebb fájdalom (és ennek megfelelően kisebb fájdalomcsillapító igény)
  • Kisebb műtéti vérvesztés (és ennek megfelelően a vérátömlesztés ritkábban szükséges)
  • Rövidebb kórházi tartózkodás
  • Rövidebb rehabilitáció (nincs igény gyógytornára vagy utókezelésre)
  • Kisebb műtéti heg (mely igény szerint a bikini vonalban ejtve rejtve maradhat)
  • Stabilabb ízület (kisebb az ízület ficamodásának valószínűsége)
  • A végtaghossz jobban beállítható a műtét során
  • Sántítás nélküli járás
  • Nincs korlátozás a műtétet követően
  • A mindennapi kerékvágásba való gyorsabb visszatérés

CT alapú egyedi csípőprotézis beültetés

A csípőprotézis beültetés az utóbbi idők egyik legsikeresebb sebészeti beavatkozása. A betegek szinte kivétel nélkül hosszú évekig tartó drámai fájdalom mentességet és funkciójavulást tapasztalnak. Az esetek egy részében azonban szövődmények is előfordulhatnak, mint pl.: a művi izület ficama, végtaghossz különbség, kerámia komponensek esetén nyikorgás, valamint az implantátum idő elötti kopása, ill. kilazulása. Ismert, hogy ezen szövődmények nagyobb valószínűséggel fordulnak elő abban az esetben, ha a medencecsontban rögzülő, ún. vápa komponens nem megfelelő helyzetben kerül beültetésre.Több tanulmány is kimutatta, hogy a hagyományos módon végzett műtét során a vápa az esetek 20-53 %-ában nem megfelelő helyzetben kerül beültetésre. Szintén statisztikai adatok igazolják, hogy a műtéten átesettek akár 5 %-át 10 éven belül újra kell operálni és a legtöbb esetben a vápakomponens rossz helyzete szerepel az okok között. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy minden igyekezet ellenére a hagyományos műtéteknél alkalmazott módszer, ahol elsősorban vizuális képességekre támaszkodva történik a beültetés, nem teljesen megbízható.A digitális technika és a 3D nyomtatás fejlődésével lehetővé vált olyan egyénre szabott eszközök készítése, melyek használatával a beültetés pontossága jelentősen javítható.Az eljárás első lépéseként CT vizsgálat készül az egyén csípőjéről. A csípőízület 3D rekonstrukcióját követően egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével egy részletes műtéti terv készül, mely során előre meghatározható a vápakomponens pontos mérete, ideális térbeni elhelyzekedése (dőlés, antertorzió, csontos fedettség) (1.ábra). A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül a csontos medence vápát tartalmazó részének pontos mása, ill. az abba tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális beültetését segítő eszköz (2-4.ábra)

Az eljárás előnyei:

 • Egyedi, betegre szabott tervezés
 • Csökken a protézis ficamodásának valószínűsége
 • Csökken a protézis medence- és combcsonti komponensének csípőmozgások véghelyzetében történő ütközésének (impingement) valószínűsége
 • Csökken ezáltal a kopófelszinek károsodásának a lehetősége
 • Nő a protézis élettartama
 • Csökken az idő előtti reoperáció (újraoperálás) valószínűsége
 • Alkalmazható minimálisan invazív, izomátvágás nélküli műtéti technikávalEz a forradalmian új eljárás megbízható, minden esetben alkalmazható és érdemben nem lassítja a műtét menetét.

OPS – Mozgásanalízis alapú egyedi csípőprotézis beültetés

Nem vagyunk egyformák. Különböző a testalkatunk, eltérőek a csontjaink és a mozgásunk is egyedi. Ezek alapján logikus elgondolás, hogy ha valakinek csípőízületi protézisre van szüksége, akkor azt az egyéni adottságok, mozgásbeli eltérések figyelembe vételével végezzük. A világon az első funkcionális, beteg specifikus csípőprotézis beültető rendszere mindezt lehetővé teszi! Az eljárás forradalmi változást hozott a csípőprotézis beültetés mintegy 30 éves történetében.

A mindennapi mozgásaink során a medencecsont előre, ill. hátra billen. A legújabb kutatások alapján kiderült, hogy ezek a mozgások, melyek mértéke az adott egyénre jellemző, jelentősen befolyásolják a csípőízületi vápa pillanatnyi térbeli helyzetét és ezáltal a csípőprotézis működését, élettartamát.Csípőprotézis beültetés esetén a jelenlegi szakmai ajánlás a vápakomponens ideális térbeli helyzetét illetően 35-45 fokos meredekség és 5-25 fokos anterverzió. Köztudott, hogy a vápakomponens nem megfelelő helyzetben történő beültetése számos nem kívánatos következménnyel járhat, mint:– a protézis ficamodása– a protézis vápa és szárkomponenseinek mozgáspálya végpontján történő ütközése (impingement)– a peremszéli terhelés (edge loading)– a kerámia kopófelszínek esetében nyikorgás– a kopófelszínek idő előtti elhasználódása– a protézis körül csontfelszívódás és végső soron pedig a protézis kilazulása.A Corin által a közelmúltban kifejlesztett OPS (Optimized Positioning System – Optimalizált Pozicionáló Rendszer) már lehetővé teszi, hogy a csípőprotézis beültetését a beteg egyedi testi adottságaihoz igazítva a fent említett problémákat elkerülhessük. Az eljárást az Egyesült Államokban, Ausztráliában és számos Nyugat-Európai országban már sikeresen alkalmazzák.
Az eljárás két lépésből áll:1.Funkcionális mozgáselemzésRadiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Ennek eredményeként modellezhető és a beteg igényeihez igazítható a leendő implantátum komponensek térbeli orientációja és mozgása. Miután a protézis komponenseinek optimális típusa, mérete, ill. térbeli elhelyezkedése meghatározásra került, 3D nyomtatóval egyedi sablonok készülnek.2. Betegspecifikus beültető rendszer

A műtét legelején, a pontos combnyakrezekció magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális sablont alkalmazzuk. Ez, és a digitális elemzés által előre meghatározott  paraméterek (szárkomponens nagyság és típus – normál vagy lateralizált) biztosítják az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. Ezt követően, az acetabularis sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó célzóeszközt csatlakoztatunk hozzá.  Ez lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását.Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (ín, ill. izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt is végezhető. Az eljárás alkalmazásával a protézisek működése javítható, élettartamuk várhatóan meghosszabbítható.A sikeres műtét személyre szabott figyelmet igényel! A legkorszerűbb implantátum technológia egyénre szabott beültetéssel és minimálisan invazív lágyrész technikával kombinálva a lehető legjobb megoldás, ha csípőprotézisre van szüksége! 

MR alapú egyedi térdprotézis beültetés (PSI)

A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran marad vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével, a gyártási technológia valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerübb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protézisek kerültek kifejlesztésre. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotézisek alkalmazásával műtét után a betegek több mint 90 %-a drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak.

Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagy mértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét.

Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

Hogyan működik?

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A tervezési folyamat során többek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyzekedése a térd mindhárom síkjában. Az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.  A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

Mik az előnyei?

Az eddig alkalmazott módszernél a fent említett mérési, célzási folyamat a térdízület felnyítását követően történik, mely egyrészt időigényes, másrészt magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Ezek mellett szükségessé teszi a combcsont (és esetenként a lábszárcsont) velőűrének megnyítását, mely több vérzést, következményes duzzanatot és egyéb nem kívánatos szövődményeket eredményezhet. Ezzel szemben, a PSI technológiával egyedi tervek alapján legyártott eszközök használatával a műtét alatti „méricskélés” elmarad,  így jelentős műtéti idő takarítható meg. Mivel a műtéthez használt célzó eszközök a beteg MRI vagy CT vizsgálata alapján egyedileg készülnek és tökéletesen illeszkednek az egyén anatómiai strukturáihoz, a protézis nagyobb pontosságú beültetése válik lehetővé. A nagyobb pontosság pedig hosszabb élettartamot jelent. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műtét alatt nem kell megfúrni a csontok velőűrét, ezért kevesebb vérzéssel és műtét utáni duzzanattal, ill. fájdalommal lehet számolni.

A PSI technológiával („egyénre szabottan”) végzett térdprotézis beültetés előnyei a következők:

 • Rövidebb a műtéti idő
 • Kisebb a vérvesztés
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
 • Pontossabb a protézis helyzete
 • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószinűsége
 • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)
 • Alkalmazható egyidejüleg végzett kétoldali műtéteknél is
 • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás
 • Biztonságos módszer
  Translate