Ízületeinkben a csontok felszínt porcfelszín borítja, amennyiben ez a felszín elkopik, a csontfelszínek súrlódnak egymáson, ezáltal jelentős fájdalmat, deformitást okozva.

A nyeregízület biztosítja az összeköttetést a hüvelykujj és a csuklóízület között, ezen a kicsi felszínen közvetítődik a hüvelykujj csaknem minden mozgása, így nem meglepő módon ennek az ízületnek a kopása a második leggyakoribb szervezetünkben.

Tünetek

Kezdetben a hüvelykujj mozgásai fájdalmasak, a csúcs fogásereje gyengül. Hirtelen fellépő, éles fájdalom miatt tárgyak eshetnek ki a betegek kezéből. A későbbiekben az ízület deformitása is látható.

Kialakulása nőknél gyakoribb, hátterében tartós fokozott terhelésen kívül korábbi sérülés is állhat.

Amennyiben a klinikai vizsgálat alapján felvetődik a porckopás gyanúja, röntgenvizsgálattal állapítható meg annak mértéke.

Kezelés

Enyhébb esetén fizikoterápiás kezelés, ortézis viselése, ízületbe röntgen ellenőrzése mellett adott injekció (hyaluronsav) javasolt.

Műtét

Súlyosabb esetben műtéti kezelés szükséges, melynek módja mindig egyedi elbírását igényel.

Szóba jöhet az ízületet alkotó egyik csont (os trapezium) eltávolítása, felszín pótlás, ízületi elmerevítés. A műtétet követően általában gipszrögzítés, majd gyógytorna szükséges.

Translate