A műtét menete:

Főtörzsi, illetve kiterjedt oldalági visszér betegség esetén a kitágult erek lézeres műtéte, elzárása hozhat gyógyulást.

Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a lézeres visszérműtét eredményei hasonlóak a nyitott műtétéhez, ugyanakkor számos előnye van:

  • a lágyékhajlatban csak billentyű elégtelenség esetén van metszés, és akkor sem mindig
  • a lézeres technológiának köszönhetően nincsenek kihúzott érszakaszok, vérömlenyek, csak elenyésző a műtét utáni bevérzés, ezért alig van műtét után sebfájdalom
  • a műtétek nem igényelnek kórházi befekvést, a beteg a műtét után egy órával felkelhet és hazamehet
  • a műtét helyi érzéstelenítésben végezhető, nincs altatás, sem gerinc közeli érzéstelenítés, csak igény szerint i/v gyógyszeres bódítást kap
  • az eredmények gyorsabban láthatók és látványosan jobbak a hagyományos műtétekhez képest
  • nincs hosszú lábadozás, a páciens a műtét után pár nappal folytathatja megszokott tevékenységét, ismét dolgozhat, nincs hosszú táppénzes időszak

ELŐZETES VIZSGÁLATOK

A visszérműtét előtt a betegek részletes érsebészeti vizsgálaton (fizikális vizsgálat, Doppler vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang, 50 év felett nyaki ultrahang), majd általános belgyógyászati vizsgálaton esnek át, vérvétel, EKG, mellkas röntgen-vizsgálat történik.

A LÉZERES VISSZÉRMŰTÉT MENETE

A műtét előtt egy órával történik a klinikai felvétel, ahol a klinikai ruhába öltözött páciens operálandó végtagját körkörösen leborotválják. Minden műtétnél jelen van altatóorvos, aki a beteget szintén megvizsgálja a műtét előtt. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, vénás gyógyszeres rásegítéssel a teljes fájdalommentesség érdekében. Közvetlenül a műtét megkezdése előtt ultrahang segítségével pontosan berajzoljuk az eltávolítandó vénákat.

A műtéti terület fertőtlenítő oldattal történő lemosása és steril izolálása után a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig vezetjük fel. Ha a véna beömlésnél lévő billentyű működése elégtelen, azt a tartós eredmény érdekében a lágyékszalagnál ejtett 1-2 cm-es metszésből aláöltjük. A heg lefutása és elhelyezkedése miatt szinte láthatatlan lesz. A lézerszálat általában a belbokánál vezetjük az érbe, és visszafelé húzva az egész főtörzset megkezeljük. A főtörzs kezelés után a hasonlóképpen érzéstelenített nagyobb oldalágakba is bevezetjük a lézerszálat és azokat is megkezeljük. A műtét végén a kezelt területet 100 %-os Aloe Vera oldattal befújjuk, majd lábujjaktól combtőig befáslizzuk.

A MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK

Műtét után a páciens a kapott vénás gyógyszerek mennyiségétől függően 1-2 óra hosszat pihen, ez alatt a kezelt területet hűtőzselével hűtjük. Ezt követően mehet haza, ahol a végtag felpolcolása és további jegelése javasolt.

Másnap kötéscserére jelentkezik, majd egy hét múlva ismét kontrollon jelenik meg, amikor is a kontroll ultrahang vizsgálat is történik. Az esetleg össze nem tapadt területeket injekcióval korrigáljuk.

A műtét utáni napokban gyulladáscsökkentő szedése javasolt, valamint véralvadásgátló injekciót ad magának 5-10 napig, egyéni elbírálás szerint.

A kompressziós harisnya viselése egy hétig éjjel-nappal, majd ezt követően még 4 hétig nappalra indokolt. Mindezek betartása mellett a páciens 1-2 nap múlva munkaképes, de nehéz fizikai munkavégzés és intenzív sportolás csak 2-3 hét múlva javasolt. Tartós meleghatás egy hónapig ne érje a végtagot és addig napoztatni sem szabad.

A gyógyulás ideje alatt a pókháló ágak és a másik végtag scleroterápiája elvégezhető. Szükség esetén a másik oldal műtéte 1-2 hét múlva megtörténhet.

Translate