Laparoszkópia – Has- és medenceüreg tükrözése

Elsősorban hasi és kismedencei panaszok esetén, a meddőség okának megállapítására, illetve méhen kívüli terhesség gyanújakor javasoljuk a has- és medenceüreg tükrözését (laparoszkópia, pelviszkópia). A hastükrözés keretében lehetőség van műtéti kezelések elvégzésére is, amennyiben ez szükséges.

A tükrözést altatásos érzéstelenítésben végezzük. A hastükrözés történhet „zárt” vagy „nyílt” módon.

Zárt hastükrözésnél először egy speciális tűvel széndioxidot juttatunk be a hasüregbe, hogy a műtét során jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm hosszú, köldöktáji (vagy a bal bordaív alatti) metszésen át, egy vezetőcsövön keresztül optikai eszközt (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe.

Nyílt hastükrözésnél először egy kisebb, köldök alatti íves metszéssel felnyitjuk a hasüreget, és utána, szemellenőrzés mellett vezetjük be a csövön keresztül a kamerát valamint a gázt.

A hastükrözés során gyakori, hogy a hüvelybemeneten keresztül egy járulékos műszert (szondát) vezetünk a méhüregbe, mellyel a méh mozgatható, így jobb betekintést nyerhetünk a kismedencébe. Ha a hastükrözést a méhkürtök átjárhatóságának céljából végezzük, a szondán keresztül festékanyagot juttatunk a méhen át a petevezetékekbe. Így vizsgálhatóvá válik azok állapota és átjárhatósága.

Amennyiben a hastükrözés eredménye további vizsgálatot vagy kezelést tesz szükségesé, akkor rendszerint az alhas oldalsó és középső részén további csöveket vezetünk a hasüregbe, melyeken át speciális műszereket (pl. kanülök, fogók és ollók, elektromos- és ultrahangos vágókészülék, lézer) juttatunk be. Ezek segítségével vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz, vagy végezhetünk különböző műtéti beavatkozásokat.

Az előzetes vizsgálatok eredményei alapján, a hasüreg tükrözésével kapcsolatosan a következő beavatkozásokra kerülhet sor:

– Összenövések oldása előzetes műtéteket vagy kismedencei gyulladásokat követően;
– Beavatkozások a petefészkeken (petefészekciszta eltávolítása, jóindulatú daganatok eltávolítása a petefészek teljes vagy részleges megtartásával, egyik petefészek teljes eltávolítása);
– Beavatkozások a petevezetékeken (a petevezeték átjárhatóvá tétele meddőség esetén, egyik vagy mindkét petevezeték eltávolítása);
– A méhen kívüli (kürtterhesség) / hasüregi terhesség — leggyakrabban a károsodott szerv eltávolításával jár, ritkán a petevezeték megtartásával operálható. Súlyos esetekben szükségessé válhat az azonnali további operáció a hasüreg megnyitásával;
– A méh jóindulatú daganatainak eltávolítása (myomagöbök);
– Endometriózis műtéti kezelése a különböző hasi szervekben: hashártya, petefészek, húgyhólyag, bél (akár az érintett bélszakasz eltávolításával), húgyvezeték (akár az érintett húgyvezetékszakasz eltávolításával), mélyre terjedő endometriózis;
– Méheltávolítás (a méhnyak megtartásával vagy anélkül);
– A medencefenék süllyedésével kapcsolatos háló-, illetve szalagbeültetések;
– Nyirokcsomók kivétele a petefészek, illetve a méh rosszindulatú megbetegedéseinél;
– A méh egyes fejlődési rendellenességeinek műtéti megoldása;
– Tudományos kutatás céljából vér és szövetmintavétel.

Translate