Kardiológiai magánrendelés a Szent Magdolna Magánkórházban

A kardiológia az orvostudomány azon területe, amely a szív- és érrendszeri problémákkal foglalkozik. A kardiológusok szakértők a szívbetegségek diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében. A kardiológiai szakrendelésünkön a páciensek kardiológiai problémáikkal fordulhatnak szakorvoshoz. Hisszük, hogy a szív egészsége az életminőség egyik alapvető pillére, és elkötelezettek vagyunk az optimális kardiológiai ellátás biztosítása mellett.

A kardiológiai szakorvosok széles körű szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek közé tartozik a szív- és érrendszeri problémák diagnosztizálása, a kezelési tervek kidolgozása és a szívbetegségek megelőzése. A következőkben néhány kulcsfontosságú aspektust mutatunk be a kardiológia és a kardiológiai szakrendelés területéről.

Kardiológiai szakrendelésünkön az alábbi szolgáltatásokat végezzük:

 • Konzultációk és vizsgálatok: A kardiológiai szakrendelésen a páciensek konzultációt kaphatnak a kardiológussal, aki részletesen átbeszéli az egészségügyi előzményeket, panaszokat és életstílust. Szükség esetén különböző diagnosztikai vizsgálatokat rendel el.
 • Diagnosztika és értékelés: A kardiológusok részletes vizsgálatokat végeznek, mint például az EKG, echokardiográfia, szívkatéterezés, vérnyomásmérés, és más speciális tesztek, hogy értékeljék a szív és érrendszer állapotát.
 • Kezelési tervek kidolgozása: Az orvosok a diagnózis alapján személyre szabott kezelési terveket dolgoznak ki, amelyek magukban foglalhatják gyógyszereket, életmódváltoztatásokat, diétát és más terápiás beavatkozásokat.
 • Szűrővizsgálatok: A kardiológiai szakrendelések rendszeresen végzik a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat, mint például az EKG, vérnyomásmérés, vérvizsgálatok, hogy felismerjék a szívproblémák korai jeleit.
 • Gyógyszeres kezelés: A kardiológiai szakrendelés magában foglalja a gyógyszerek meghatározását a szív- és érrendszeri problémák kezelésére.
 • Sürgősségi ellátás: Kardiológusok a szívproblémákkal kapcsolatos sürgősségi ellátást is nyújthatnak, például szívinfarktus, szívritmuszavar vagy más sürgősségi esetek kezelésében.
 • Prevenció és egészségmegőrzés: A kardiológusok nagy hangsúlyt fektetnek a szívbetegségek megelőzésére és az egészségmegőrzésre, tanácsokkal szolgálva az egészséges életmódra és a kockázati tényezők csökkentésére.
 • Edukáció és Tanácsadás: A kardiológusok tanácsokat adnak az egészséges életmód kialakítására, beleértve az egészséges étkezést, a testmozgást, a dohányzásról való leszokást és egyéb fontos szempontokat.

Miért válassza magánkórházunk kardiológiai magánrendelését?

 • Teljes körű kardiológiai ellátás: Kardiológiai magánrendelésünk széleskörű szolgáltatásokat kínál, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését.
 • Magas színvonalú diagnosztika: Modern diagnosztikai eszközeink, mint például szív-MR, CT, EKG, echokardiográfia segítik az orvosainkat a pontos diagnózis felállításában és a terápia megtervezésében.
 • Személyre szabott kezelési terv: Minden páciensünk számára egyedi kezelési tervet készítünk, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot, életstílust és célkitűzéseket.
 • Életmód és prevenció: Kardiológusaink a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Életmódváltási tanácsokkal és prevenciós intézkedésekkel segítünk a pácienseknek a szív egészségének megőrzésében.
 • Szakértő kardiológusok: Kardiológusaink tapasztalt, magas színvonalú szakemberek, akik elkötelezettek a betegeink optimális egészségéért és gyógyulásáért.
 • Modern technológia és eszközök: Kardiológiai magánrendelésünk felszereltsége magában foglalja a legújabb technológiákat és diagnosztikai eszközöket.
 • Barátságos környezet: Kórházunkban egy barátságos és empatikus környezet várja a pácienseket, ahol a bizalom és a nyitott kommunikáció kiemelt fontosságú.

A kardiológiai vizsgálat menete

A kardiológiai vizsgálat során az orvos részletes értékelést végzett a páciens szív- és érrendszeri egészségéről. A vizsgálat menete az alábbi lépésekből állhat:

 • Anamnézis felvétel: Az első lépés az anamnézis felvétel, ahol az orvos részletesen megkérdezi a pácienset az egészségügyi panaszairól, korábbi vagy jelenlegi betegségekről, genetikai tényezőkről, életmódról, és gyógyszerekről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos fizikális vizsgálatot végez, mely magában foglalhatja a vérnyomás, pulzus, szívverés, légzésszám mérését, valamint a szív és tüdő hallgatását a sztetoszkóppal. Az esetleges szívzörejek, ritmuszavarok vagy egyéb eltérések kiszűrésére irányul.
 • Elektrokardiogram (EKG): Az EKG egy nem invazív teszt, amely méri a szív elektromos aktivitását. Elektromos elektródák helyezkednek el a testen, és azok jeleit rögzíti az EKG gép, így lehetővé téve az orvosnak a szív ritmusának és elektromos vezetési rendszerének értékelését.
 • Echokardiográfia: Az echokardiográfia ultrahanggal dolgozik, és lehetővé teszi az orvos számára, hogy vizsgálja a szív üregét, szelepeit és a szívizom működését. Ez segíthet a szívizomzat erejének, vastagságának és a véráramlás jellemzőinek értékelésében.
 • Terheléses vizsgálat (ergometria): A terheléses vizsgálat során a páciens egy futópadon vagy egy speciális biciklin mozog, miközben az orvos figyeli a szív reakcióit. Ez segíthet a korai szív- és érrendszeri problémák kimutatásában, különösen azoknál, akik panaszokat éreznek csak fizikai terhelés alatt.
 • Holter monitor vagy eseményrögzítő: Ha a panaszok csak időszakosak vagy stresszfüggőek, az orvos Holter monitorral vagy esemény rögzítővel végezhet hosszabb időn át tartó szívritmus monitorozást a mindennapi tevékenység során.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vérkép és egyéb laboratóriumi vizsgálatok segítenek az orvosnak a koleszterinszint, vércukorszint és más fontos paraméterek értékelésében, amelyek befolyásolhatják a szív- és érrendszeri egészséget.
 • Konkrét tesztek: Az orvos szükség esetén további speciális vizsgálatokat rendelhet el, például szívkatéterezést, CT- vagy MRI-vizsgálatot a szív részletes vizsgálatához.
 • Személyre szabott kezelési terv összeállítása: Az eredmények alapján az orvos személyre szabott kezelési tervet készít, amely magában foglalhat gyógyszereket, életmódbeli változtatásokat, diétát vagy szükség esetén műtéti beavatkozásokat.

A kardiológiai vizsgálatok célja a szív- és érrendszeri egészség ellenőrzése, az esetleges problémák korai felismerése és a megfelelő kezelés megkezdése. Fontos, hogy a páciens rendszeresen részt vegyen ilyen vizsgálatokon, különösen, ha bármilyen szívpanasza vagy kockázati tényezője van.

Milyen tünetek esetén ajánlott felkeresni kardiológia szakrendelést?

A kardiológiai szakrendelés felkeresése ajánlott, ha az alábbi szív- és érrendszeri tünetek bármelyike jelentkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbiak csupán általános tájékoztatások, és mindig ajánlott orvosi tanácsért szakemberhez fordulni (a sürgősségi ellátás igénybevétele központi kórházban kell, hogy történjen!).

 • Mellkasi fájdalom vagy nyomás: Az éles, tompa, nyomó vagy fájdalmas érzés a mellkasban szívproblémára utalhat, például szívinfarktusra vagy anginára (koszorúérgörcsre).
 • Légszomj vagy nehézlégzés: Hirtelen fellépő vagy fokozódó légszomj, különösen pihenés közben vagy minimális erőfeszítés során.
 • Szívverési zavarok: Irreguláris szívverés, szívritmuszavarok észlelése, például túl gyors, túl lassú vagy szabálytalan szívverés.
 • Fáradékonyság és gyengeség: Tartós vagy érthetetlen fáradékonyság, különösen, ha nincs nyilvánvaló ok.
 • Hirtelen szédülés vagy ájulás: Hirtelen szédülés, ájulás vagy eszméletvesztés, amely szívproblémára vagy szívritmuszavarra utalhat.
 • Fájdalom, diszkomfort a nyakban, az állkapocsban, vállban vagy hátban: Szívproblémákra utalhatnak azok a fájdalmak és kellemetlenségek, amelyek a mellkasi fájdalommal kombinálva jelentkeznek.
 • Láz és hosszabb tartamú fertőzések: Egyes szívproblémák hosszabb ideig tartó lázzal, gyengeséggel vagy szokatlan tünetekkel járhatnak.
 • Vizenyő (ödéma): A lábak, bokák, lábujjak vagy más testrészek duzzadása, ami szívproblémára utalhat.
 • Visszatérő mellkasi fájdalom: Az ismétlődő, elhúzódó vagy hosszantartó mellkasi fájdalom, különösen terhelés vagy stressz hatására.
 • Émelygés vagy hányinger: Szívproblémák esetén az émelygés és hányinger is előfordulhat, különösen mellkasi fájdalommal kombinálva.
 • Fájdalom a felső hasban: A szívproblémák olykor felső hasi fájdalommal is járhatnak, amelyet néha összetéveszthetnek gyomorproblémákkal.

Ha bármelyik fent említett tünet jelentkezik, vagy ha egyéb szív- és érrendszeri aggodalmai vannak, azonnal forduljon orvoshoz, és konzultáljon egy kardiológussal. Az időben történő diagnózis és kezelés jelentősen javíthatja a szív- és érrendszeri problémák prognózisát és kezelését.

A kardiológiai betegségek

A kardiológiai betegségek a szív- és érrendszerrel kapcsolatos különböző állapotokat foglalják magukban. Ezek a betegségek kiemelt egészségügyi kockázatokat hordoznak magukban, és az életminőséget jelentősen befolyásolhatják. A kardiológiai betegségek különféle típusokban manifesztálódhatnak, és a következők tartoznak közéjük:

 • Koszorúér-betegség vagy iszkémiás szívbetegség (CAD): A koronaér-betegség a szív artériáinak beszűküléséből vagy elzáródásából ered, ami csökkenti a szív vérellátását. Ez a betegség szívinfarktust okozhat.
 • Szívinfarktus (myocardialis infarctus): A szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívizomnak a véráramlás teljes vagy részleges megszakad. Ez a kardiológia egyik legsúlyosabb betegsége.
 • Szívelégtelenség: A szívelégtelenség akkor alakul ki, amikor a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeibe, ami légzési nehézségekhez és fáradtsághoz vezethet.
 • Hipertónia (magas vérnyomás): A hypertonia esetén a vérnyomás tartósan magasabb, mint a normális értékek. Hosszú távon ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket.
 • Aritmia (szívritmuszavar): Az aritmia olyan állapot, amikor a szívritmus szabálytalan vagy túl gyors/lassú. Ez különböző típusú szívritmuszavarokat magába foglal, mint például a pitvarfibrilláció.
 • Mitrális billentyű betegségek: A mitrális billentyű betegségek olyan állapotokat jelentenek, amikor a mitrális billentyű nem megfelelően működik, például prolapsus vagy stenosis.
 • Perifériás artériás betegség (PAD): A PAD az artériák beszűküléséből vagy elzáródásából adódik, általában az alsó végtagokon. Ez csökkenti a végtagok vérellátását és fájdalmat okozhat járás közben.
 • Endocarditis: Az endocarditis a szív belső hártyájának (endocardium) gyulladása, amely szívbillentyűk vagy más szívbeli rendellenességek miatt alakulhat ki.
 • Congenitális (veleszületett) szívhibák: A congenitális szívhibák olyan rendellenességeket jelentenek, amelyek a szív kialakulásában vagy fejlődésében bekövetkeznek, és már a születésnél jelen vannak.
 • Pericarditis (szívburokgyulladás): A pericarditis a pericardium (szívburok) gyulladása, amely a szív külső héját borítja.

Ezek csak néhány példa a kardiológiai betegségekre, és a szív- és érrendszeri problémák széles skáláját tartalmazzák. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a kardiológiai betegségek esetében, és rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Minden esetben ajánlott szakorvos segítségét kérni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

A kardiológia kivizsgálás szív– és érrendszeri rizikófaktorok felméréséből, szakorvosi vizsgálatból, nyugalmi és terheléses EKG-ból, a szív ultrahang vizsgálatából áll. A nyugalmi és terheléses EKG a szív elektromos vezetési képességéről, a szívizom keringéséről, oxigénellátásáról ad tájékoztatást, kizárja vagy alátámasztja a rettegett szívizom infarktushoz vezető koszorúér szűkületet. A korai diagnózis és kezelés életmentő lehet! A szív ultrahang vizsgálata során teljes képet kapunk a szívről, amellyel a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a billentyűket és a szívburkot vizsgáljuk.

Kardiológus szakorvosaink

  Translate