Hiszteroszkópia – A méhűr diagnosztikus és terápiás tükrözése

Vérzészavarok, alhasi fájdalom, méhűri elváltozások, a méh fejlődési rendellenességei esetén, valamint a meddőség okának megállapítására javasolható a méhűr diagnosztikus tükrözése (hiszteroszkópia). Ha a beavatkozás során további kezelés válik szükségessé, azt a legtöbb esetben, már a méhtükrözés keretében elvégezhetjük.

A hiszteroszkópia kétféle céllal végezhető: sebészeti vagy diagnosztikai céllal.

A méhtükrözést többnyire altatásban (hastükrözéssel együtt) vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. A műtét során, a méhszáj előtágítását követően optikai műszert (hiszteroszkópot) vezetünk a méhüregbe. A műszeren keresztül folyadékot (fiziológiás sóoldatot vagy elektromos áramot nem vezető speciális oldatot) juttatunk a méhűrbe lehetővé téve a méhűr és a petevezetékek szájadékainak alapos vizsgálatát.

Amennyiben bármilyen terápiás beavatkozásra van szükség, úgy további műszereket (pl. olló, elektromos hurok, dióda lézer) vezetünk a méhűrbe. Ezek segítségével vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz, vagy végezhetünk ugyanezen érzéstelenítés keretei között műtéti beavatkozásokat.

Az előzetes vizsgálatok eredményei alapján, a méhűr tükrözésével kapcsolatosan a következő beavatkozásokra kerülhet sor:

– Idegentest (pl. méhen belüli fogamzásgátló eszköz) eltávolítása
– Méhnyálkahártya polip eltávolítása
– A méh fejlődési rendellenességeinek (méhsövény, a méhfal kóros bedomborodása) műtéti korrigálása
– Gyógyszeresen nem befolyásolható vérzészavar esetén a méhnyálkahártya végleges eltávolítása
– Méhkaparás utáni ellenőrző vizsgálat
– Összenövések oldása pl. előzetes operációkat vagy méhüregi gyulladást követően
– A méh jóindulatú daganatainak eltávolítása (miómagöbök)
– Adenomiózis (a méhfalat érintő endometriózis) műtéti kezelése
– Tudományos kutatás céljából vér és szövetmintavétel

Translate