Nagyobb mértékű fogyás, terhesség utáni állapot együtt járhat azzal, hogy a kövérség vagy terhesség miatt kitágult bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté, lógóvá válik. A kor előrehaladtával is csökkenhet a bőr feszessége, s ez hasonló problémát okozhat. Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfölösleg lerakódásával a hason.

A has plasztikai műtétének lényege a has bőrfeleslegének, vele együtt zsírfeleslegének eltávolítása, szükség szerint kiegészítve a hasfali izomzat szétcsúszása esetén annak rekonstrukciójával – helyreállításával. Esetenként a kimetszéseket zsírszívással is ki kell egészíteni, mely egy ülésben elvégezhető a műtéttel. A műtét eredményeként a megmaradt bőr feszessé válik, a zsírfölösleg eltávolítása, illetve a hasfali izomzat helyreállítása következtében a has formája lényegesen javul.

A beavatkozás altatásban végezzük. A nagy kiterjedésű sebfelszín miatt a műtét utáni napokban zárt rendszerű palackos váladékszívást alkalmazunk.

A műtétet véralvadásgátló gyógyszer adása mellett végezzük a trombózis -, embólia kockázatának csökkentése céljából, melynek következtében nagyobb mennyiségű folyadék képződhet, a váladékszívás hosszabb ideig válhat szükségessé.

Otthon 2 hétig maximális fizikai kímélet javasolt. Műtét után, különösen, ha zsírszívás is történt, rugalmas dressz – elasztikus haskötő viselése javasolt 2-4, esetleg 6 hétig.

A varratszedés műtét után 2-3 hét múlva történik. Fizikai kímélet, nehéz fizikai munka, sportolás még további 4 hétig nem engedélyezett, utána is csak fokozatosan.

    Translate