Gasztroenterológiai magánrendelés a Szent Magdolna Magánkórházban

A gasztroenterológiáról

A gasztroenterológia olyan orvosi szakterület, amely a gyomor-bélrendszeri megbetegedések diagnózisával és kezelésével foglalkozik. A gasztroenterológusok képzett szakemberek, akik széles körű ismeretekkel rendelkeznek a gyomor-bélrendszer anatómiájáról, fiziológiájáról és különböző betegségeiről.

A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszeri megbetegedések diagnózisával és kezelésével foglalkozik. Ide tartoznak például a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, gyulladásos bélbetegségek (mint például colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség), gyomorfekély, vastagbélrák, máj- és epeúti megbetegedések, hasnyálmirigybetegségek és egyéb emésztőrendszeri rendellenességek.

Szakértő orvosaink és a legmodernebb diagnosztikai eszközeink segítségével kiváló ellátást nyújtunk gasztroenterológiai problémáira. Célunk az, hogy gondoskodjunk az Ön egészségéről és jóllétéről, és segítsünk Önnek visszanyerni a mindennapi életminőségét.

Íme néhány példa a gyakori problémákra, amelyek esetén érdemes lehet felkeresni egy gasztroenterológust:

 • Gyomorpanaszok: Ide tartoznak a hasi fájdalom, gyomorégés, émelygés, hányinger, étvágytalanság, gyomorfelelősség, fokozott gyomorsavtermelés vagy gyomorhurut (gyomor nyálkahártya gyulladás).
 • Gyomorfekély: Egy vagy több seb a gyomorban vagy a nyombélben, amelyek kellemetlen tüneteket okozhatnak, például égő érzést, fájdalmat, teltségérzetet vagy gyomorégést.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Ez egy krónikus állapot, amelyben az emésztőrendszer működése rendellenes. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és székrekedés.
 • Gyulladásos bélbetegségek: Például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa, amelyek krónikus gyulladást és sebesedést okoznak a bélrendszerben. Tünetek lehetnek például hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, fogyás és étvágytalanság.
 • Májbetegségek: A gasztroenterológus kezeli a különböző májbetegségeket, például a hepatitiszt (májgyulladás), cirrózist (májzsugor), májrákot vagy az alkohol okozta májkárosodást.
 • Hasnyálmirigy betegségek: Például a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis), a hasnyálmirigy ciszták vagy daganatok, valamint az inzulinhiány okozta cukorbetegség.
 • Epeműködési problémák: Ide tartoznak az epekőbetegség, az epehólyag-gyulladás vagy az epevezeték elzáródása, ami fájdalmat, sárgaságot és egyéb tüneteket okozhat.

Miért válasszon minket?

Alább csak néhány példa, miért válassza intézményünket:

 • Tapasztalt szakemberek: Csapatunk tapasztalt gasztroenterológusokból áll, akik széles körű ismeretekkel és kiváló szaktudással rendelkeznek a gasztroenterológia területén. Elkötelezettek vagyunk az orvostudomány legújabb fejleményeinek nyomon követésében, így biztos lehet benne, hogy a legfrissebb kezelési módszereket alkalmazzuk.
 • Átfogó vizsgálati lehetőségek: Rendelésünk modern diagnosztikai eszközökkel van felszerelve, hogy alaposan felmérhessük az Ön gasztroenterológiai problémáit. Ultrahang, endoszkópia és egyéb speciális vizsgálatok segítségével pontos diagnózist tudunk felállítani, hogy az Ön számára a legmegfelelőbb kezelési tervet tudjuk kidolgozni.
 • Személyre szabott kezelés: Minden páciensünk egyedi kezelési tervet kap, amely figyelembe veszi az Ön egyéni szükségleteit és egészségi állapotát. Célunk az, hogy hatékony és gyors eredményeket érjünk el, miközben kiemelt figyelmet fordítunk az Ön kényelmére.
 • Barátságos és hozzáértő személyzet: Magasan képzett szakembereink és barátságos recepciósaink mindig készek segíteni Önnek, legyen szó bármilyen kérdésről. Kényelmes környezetet teremtünk, hogy Ön nyugodtan érezze magát és biztonságban tudja egészségügyi problémájának kezelését.
 • Komplex kezelési lehetőségek: Rendelésünk széles körű kezelési lehetőségeket kínál gasztroenterológiai problémákra. Legyen szó gyomor-bélrendszeri betegségekről, emésztési zavarokról vagy bármilyen más gasztroenterológiai panaszról, nálunk megtalálja a megfelelő segítséget.

Ne halogassa tovább, ha gasztroenterológiai problémái vannak. Jelentkezzen be rendelésünkre még ma, és hagyja, hogy szakértőink gondoskodjanak az Ön egészségéről. Ígérjük, hogy magas színvonalú ellátást és törődést kap tőlünk.

Hogyan zajlik a gasztroenterológiai vizsgálat?

A gasztroenterológiai vizsgálat során általában a következő lépések szerint zajlik:

Kórelőzmény felvétele: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteg panaszait, tüneteit és a korábbi orvosi kórelőzményét. Ez segít az orvosnak jobban megérteni a problémát és a helyes diagnózis felállításában.

Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteget, figyelve a tünetekre és az esetleges gyomor-bélrendszeri elváltozásokra. Ez magában foglalhatja a has tapintását, a nyelv, a szájüreg és az emésztőrendszer egyéb részeinek vizsgálatát.

Laboratóriumi vizsgálatok: A gasztroenterológus rendszerint vérvizsgálatokat vagy székletvizsgálatokat kérhet, hogy további információkat szerezzen a betegség lehetséges okairól és a gyulladásos vagy fertőzéses folyamatokról.

Diagnosztikai eljárások: A gasztroenterológiai vizsgálatok közé tartozhatnak az alábbiak.

 • Endoszkópia: Ez egy olyan eljárás, amely során egy hajlékony cső (endoszkóp) bevezetésével a gyomor-bélrendszer különböző részeit vizsgálják. A gasztroszkópia a gyomorvizsgálatot jelenti, míg a kolonoszkópia a vastagbéltükrözést jelenti. Az endoszkóp segítségével az orvos megvizsgálja a nyálkahártyát, polipokat vagy más elváltozásokat keresve. A vizsgálat során a szükséges esetekben mintavétel (biopszia) is történhet.
 • Ultrahangvizsgálat: Az ultrahang alkalmazása segíthet a hasi szervek, például a máj, epehólyag, hasnyálmirigy és vesék részletes vizsgálatában. Ez nem invazív eljárás, amely hanghullámokat használ a belső szervek képalkotásához.
 • CT-vizsgálat vagy MRI: Ezek a képalkotó eljárások részletes felvételeket készítenek a gyomor-bélrendszer anatómiájáról és lehetőséget adnak a kóros elváltozások, daganatok vagy sérülések vizsgálatára.
 • Biopszia: Fájdalommentes mintavételi eljárás a pontosabb diagnózishoz.

Diagnózis és kezelés: Az orvos a tünetek és a vizsgálatok eredményei alapján felállítja a diagnózist és megbeszéli a kezelési lehetőségeket a beteggel. Ez lehet gyógyszeres terápia, életmódbeli változtatások, diétás tanácsadás, sebészeti beavatkozás vagy más specifikus terápiák.

Megelőzés és egészségmegőrzés: A gasztroenterológusok kiemelt figyelmet fordítanak a betegségek megelőzésére és az egészségmegőrzésre. A rendszeres szűrővizsgálatok, például vastagbélszűrés vagy emésztőrendszeri rákszűrés, fontosak a korai felismerés és a betegségek megelőzése érdekében. Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is kulcsfontosságú a gyomor-bélrendszer egészségének fenntartásához.

Fontos megjegyezni, hogy a gasztroenterológiai vizsgálatok folyamata és alkalmazott eljárások esetenként eltérhetnek a betegség típusától és a beteg egyéni körülményeitől függően. Mindig konzultáljon az orvossal, hogy részletes információkat kapjon a saját esetére vonatkozóan.

Beavatkozások

Altatásos gyomortükrözés (gasztroszkópia)

Az altatásos gyomortükrözés, más néven gasztroszkópia vagy endoszkópos gyomorvizsgálat, egy olyan eljárás, amely során a gyomor belső részeinek vizsgálata történik egy hajlékony eszköz segítségével, amelyet gasztroszkópnak nevezünk. Az altatásos gyomortükrözés általában a következő lépések szerint zajlik:

 • Előkészítés: Az altatásos gyomortükrözés előtt az orvos részletesen tájékoztatja Önt az eljárásról és megválaszolja az esetleges kérdéseit. Lehet, hogy az eljárás előtt egy bizonyos időre éhgyomorra kell maradnia, hogy biztosítsák az altatás biztonságát és hatékonyságát. Az orvos az előzetes vizsgálatok alapján megállapíthat további előkészületeket is, például a gyógyszerek szüneteltetését.
 • Beavatkozás előtti felkészülés: A beavatkozás napján altatásban részesül. Előtte általában éhgyomorra kell maradnia, hogy biztosítsák az altatás biztonságát és hatékonyságát. A pontos előkészületek és az éhgyomrától való eltérés az orvossal történő egyeztetés után derülnek ki.
 • Altatás: Az altatóorvos vagy az altatásban jártas szakember intravénásan adja az altatószert, hogy Ön mély altatásban legyen az eljárás során. Ez garantálja a fájdalommentes és kényelmes vizsgálatot.
 • Gasztroszkópia: Az orvos óvatosan bevezeti a hajlékony gasztroszkópot a szájon keresztül, majd fokozatosan továbbhalad a nyelőcsőn és a gyomoron keresztül. A gasztroszkóp segítségével az orvos megvizsgálja a gyomor nyálkahártyáját, keresve esetleges elváltozásokat, gyulladásos jeleket, fekélyeket, polipokat vagy egyéb problémákat. Szükség esetén mintát is vehet a biopsziához vagy polip eltávolítást is végezhet.
 • Eljárás befejezése: Miután az orvos befejezte a vizsgálatot, óvatosan eltávolítja a gasztroszkópot. Az altatás hatása alatt állva általában fel sem fogja, hogy az eljárás megtörtént.
 • Utókezelés: Az eljárás után általában felébred az altatásból egy pihenőteremben, ahol a szakemberek figyelik állapotát. A kísérője segítségével távozhat, és rendszerint ajánlásokat kap a további teendőkről, mint például a pihenés, étkezés vagy gyógyszerek szedése.

Ez az általános leírás az altatásos gyomortükrözés folyamatáról, de minden eset egyedi lehet. Mindig konzultáljon az orvosával, hogy pontos információkat kapjon az Ön saját esetére vonatkozóan.

Altatásos vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Az altatásos vastagbéltükrözés, más néven kolonoszkópia, egy olyan eljárás, amely során a vastagbél vizsgálata történik egy hajlékony eszköz segítségével, amelyet kolonoszkópnak nevezünk. Az altatásos vastagbéltükrözés során általában a következő lépések zajlanak:

 • Előkészítés: Az altatásos vastagbéltükrözés előtt az orvos részletesen tájékoztatja Önt az eljárásról és megválaszolja az esetleges kérdéseit. A vastagbéltisztításhoz általában egy speciális diétát és hashajtókat kell követni az eljárás előtti napon.
 • Beavatkozás előtti felkészülés: A beavatkozás napján altatásban részesül. Előtte általában éhgyomorra kell maradnia, hogy biztosítsák az altatás biztonságát és hatékonyságát.
 • Altatás: Az altatóorvos vagy az altatásban jártas szakember intravénásan adja az altatószert, hogy Ön mély altatásban legyen az eljárás során. Ez garantálja a fájdalommentes és kényelmes vizsgálatot.
 • Kolonoszkópia: Az orvos óvatosan bevezeti a hajlékony kolonoszkópot a végbélen keresztül, majd fokozatosan továbbhalad a vastagbél felé. A kolonoszkóp segítségével az orvos megvizsgálja a bélfalakat, keresve esetleges elváltozásokat, polipokat, gyulladásos jeleket vagy egyéb problémákat. Ha szükséges, mintát is vehet a biopsziához vagy polip eltávolítást is végezhet.
 • Eljárás befejezése: Miután az orvos befejezte a vizsgálatot, óvatosan eltávolítja a kolonoszkópot. Az altatás hatása alatt állva általában fel sem fogja, hogy az eljárás megtörtént.
 • Utókezelés: Az eljárás után általában felébred az altatásból egy pihenőteremben, ahol a szakemberek figyelik állapotát. A kísérője segítségével távozhat, és rendszerint ajánlásokat kap a további teendőkről, mint például a pihenés, étkezés vagy gyógyszerek szedése.

Fontos megjegyezni, hogy az altatásos vastagbéltükrözés egyéni lehet, és az eljárás részletei az adott beteg és orvos döntései alapján alakulnak. Mindig konzultáljon az orvosával, hogy pontos információkat kapjon az Ön saját esetére vonatkozóan.

Altatásos gyomor- és vastagbéltükrözés (gasztro- és kolonoszkópia)

Az altatásos gasztro- és kolonoszkópia vizsgálatot egyidőben is el lehet végezni. Ezen beavatkozást is természetesen szakképzett orvosok és aneszteziológusok végzik. Ezt a módszert általában olyan esetekben alkalmazzák, amikor a páciensnek szüksége van mindkét vizsgálatra, és a két eljárás kombinálása a páciens számára is előnyös, hiszen nem szükséges kétszer megjelennie. A következőkben általános leírást talál arról, hogyan zajlik az altatásos gasztro- és kolonoszkópia egyszerre történő végzése:

 • Előkészítés: A páciensnek részletes előzetes tájékoztatást adnak az eljárásról és annak előkészületeiről, mint például az étkezési és folyadékfogyasztási korlátozások. A vastagbél előkészítésére is különösen nagy figyelmet fordítanak.
 • Altatás: A pácienst az altatóorvos vagy aneszteziológus felügyelete mellett altatásba helyezik. Ezen az eljáráson át a páciens a vizsgálat teljes ideje alatt aludni fog, és nincs fájdalomérzékelése vagy emléke a vizsgálatról.
 • Endoszkópok bevezetése: Az orvos egy gasztroszkópot vezet be a szájon vagy az orron keresztül a gyomor-bélrendszer felső részeibe, továbbá egy kolonoszkópot vezet be a beteg végbélnyílásán keresztül a vastagbélbe.
 • Vizsgálat: Az orvos egyszerre végez gasztroszkópiát és kolonoszkópiát. A gasztroszkóp segítségével megvizsgálja a gyomrot, a nyelőcsövet, míg a kolonoszkóp segítségével megvizsgálja a vastagbél belső felületét.
 • Mintavételek és beavatkozások: Szükség esetén az orvos biopsziákat (mintavételeket) is végez mind a gyomor-bélrendszer felső részeiről, mind a vastagbélből.
 • Eljárás befejezése: Amikor az orvos befejezte a vizsgálatot és az esetleges beavatkozásokat, eltávolítja az endoszkópokat.
 • Felébredés és utókezelés: A páciens lassan felébred az altatásból, és a felébredést követően gondoskodnak róla a kezelőszemélyzet tagjai. Az orvos megosztja az elvégzett vizsgálat eredményeit és további utasításokat ad a páciens kezelésével kapcsolatban.

Mint minden komplex eljárás esetén, az altatásos gasztro- és kolonoszkópia egyidejű elvégzése is magában hordoz némi kockázatot. Fontos, hogy a páciens előzetesen részletesen beszéljen az orvossal az eljárás előnyeiről, hátrányairól és a lehetséges kockázatokról. Az ilyen típusú eljárásokat természetesen tapasztalt és jól képzett egészségügyi szakemberek végezhetnek.

Gasztroenterológus szakorvosaink

  Translate