Diabetológiai magánrendelés a Szent Magdolna Magánkórházban

Mivel foglalkozik a diabetológia?

A cukorbetegség (diabétesz) olyan anyagcserezavar, amely befolyásolja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét, a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése, az inzulinrezisztencia vagy a kettő kombinációja miatt. Ez magas vércukorszintet eredményez, mivel a glükóz nem képes felszívódni a sejtekben.

Négy típusú cukorbetegséget ismerünk: 1-es típusú diabétesz (veleszületett betegség), 2-es típusú diabétesz (életmód következtében alakul ki), prediabétesz (2-es típusú diabétesz előtti stádium), terhességi diabétesz (terhesség közben diagnosztizálható).

A diabetológia a cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó szövődmények megelőzésére és kezelésére összpontosít. Rendkívül fontos orvosi szakterület, mivel a diabétesz jelentős népegészségügyi probléma: Magyarországon jelenleg mintegy 1,1 millió személy él a cukorbetegség valamilyen formájával.

Mikor érdemes diabetológus szakorvoshoz fordulni?

Bár eltérő módon, valamennyi diabétesz típus kezelhető, orvosolható. Amennyiben a következő tüneteket tapasztalja, érdemes diabetológus szakorvoshoz fordulni:

 • Gyakori vizelés, különösen éjszaka;
 • Túlzott szomjúság és éhség;
 • Megmagyarázhatatlan/szokatlan fogyás;
 • Homályos látás;
 • Zsibbadás vagy bizsergés a kézben vagy a lábban;
 • Fáradtság és gyengeség;
 • Száraz bőr;
 • Lassan gyógyuló sebek;
 • Fertőzések gyakoribbá válása.

Milyen betegségeket kezelnek diabetológusaink?

A cukorbetegségnek négy típusa különíthető el: 1-es típusú, 2-es típusú, prediabétesz és terhességi cukorbetegség. Ezen betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkoznak diabetológus szakorvosaink:

 • 1-es típusú cukorbetegség: Az 1-es típusú cukorbetegséget az inzulintermelés hiánya okozza. Ez a diabétesz egy autoimmun válaszreakció eredménye, és jellemzően gyermek- vagy serdülőkorban jelenik meg. Az 1-es típus cukorbetegség kialakulásának kockázatát nem lehet életmódbeli változtatásokkal befolyásolni. Kezelési módja az inzulin rendszeres szedése a vércukorszint szabályozása érdekében.
 • 2-es típusú cukorbetegség: A 2-es típusú cukorbetegség az inzulinrezisztencia és a nem megfelelő inzulintermelés következménye. Ez a típus hosszú idő során alakul ki és leginkább az életmódnak tudható be. A szervezet ilyenkor nem képes elegendő inzulint termelni, vagy az inzulintermelés nem működik megfelelően. Az 1-es típusú diabétesszel ellentétben a 2-es típusú cukorbetegség különböző módszerekkel, például életmódváltással, testmozgással és diétával kezelhető. Inzulinos kezelés szintén alkalmazható ebben az esetben.
 • Prediabétesz: A prediabétesz olyan állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem sorolható a 2-es típusú cukorbetegség csoportjába. Az életmódváltás, például az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása csökkentheti a vércukorszintet, és megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
 • Terhességi cukorbetegség: A terhességi cukorbetegséget a terhesség alatt diagnosztizálják. Diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel szabályozható. A szülés után a vércukorszint általában normalizálódik, de mivel a későbbiekben nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, rendszeres vizsgálatra van szükség.

Diabetológus szakorvosaink

  Translate