CT-vizsgálatok –
Szent Magdolna Magánkórház & Caring Medical Diagnosztika

Mi az a CT-vizsgálat?

A számítógépes tomográfia (röviden CT) egy speciális 3D-s röntgenvizsgálat, amely röntgensugarak és számítógépes technológia kombinációjával képeket készít a test bármely részéről, beleértve a csontokat, az izmokat, a zsírt, a szerveket és az ereket. Egy forgó röntgencső segítségével egy szervről vagy a test egy adott területéről több képet rögzít különböző irányokból (szeletek vagy keresztmetszeti képek). Miután a gép számítógépe számos egymást követő szeletet összegyűjtött, ezeket digitálisan összeilleszti, hogy a páciensről háromdimenziós (3D) képet alkossanak, amely lehetővé teszi az alapvető struktúrák, valamint az esetleges daganatok vagy rendellenességek könnyebb azonosítását. Az orvostudományban ezt tomográfiának nevezik.

A normál röntgenképpel ellentétben a CT-felvételek részletesebbek: míg a hagyományos röntgenfelvételekből is sok információ nyerhető, a belső szervekről és más struktúrákról sok részlet nem áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a szervek, a beteg szövetek vagy a fertőzési gócok jobban megítélhetők alakjuk és helyzetük szempontjából CT-vizsgálat esetén, mert a tomográfiás felvételek a hagyományos röntgensugaraknál részletesebb információkat adhatnak a klinikusnak.

Hogyan működik a CT?

A hagyományos röntgennel ellentétben – amely egy rögzített röntgencsövet használ – a CT-készülék egy motoros röntgenforrást használ, amely egy fánk alakú szerkezet, az úgynevezett gantry kör alakú nyílása körül forog. A CT-vizsgálat során a beteg egy ágyon fekszik, amely lassan mozog a gantryn keresztül, miközben a röntgencső a beteg körül forog, és keskeny röntgensugarakat lő át a testen. A CT-berendezések film helyett speciális digitális röntgenérzékelőket használnak, amelyek közvetlenül a röntgenforrással szemben helyezkednek el. Ahogy a röntgensugarak elhagyják a pácienst, a detektorok felfogják őket, és továbbítják egy számítógépre.

Minden egyes alkalommal, amikor a röntgenforrás egy teljes fordulatot tesz meg, a CT-számítógép kifinomult matematikai technikák segítségével kétdimenziós képszeletet készít a betegről. Amikor egy teljes szelet elkészült, a képet eltárolják, és a motoros ágyat fokozatosan előre mozgatják a gantryban. A röntgensugaras letapogatási folyamat ezután megismétlődik egy újabb képszelet elkészítéséhez. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a kívánt számú szeletet össze nem gyűjtik.

A képszeleteket vagy külön-külön lehet megjeleníteni, vagy a számítógép egymásra helyezheti őket, hogy a betegről egy 3D-s képet készítsen, amely megmutatja a csontvázat, a szerveket és a szöveteket, valamint az orvos által azonosítani kívánt rendellenességeket. Ennek a módszernek számos előnye van, többek között az, hogy a 3D-képet térben el lehet forgatni, vagy a szeleteket egymás után lehet megtekinteni, ami megkönnyíti a probléma pontos helyének megtalálását.

Mikor szükséges a CT vizsgálat?

A CT-vizsgálat a test szinte minden részét láthatóvá teszi, és betegség vagy sérülés diagnosztizálására, valamint orvosi, sebészeti vagy sugárkezelés megtervezésére szolgál.

Orvosa javasolhatja a CT-vizsgálatot:

 • Izom- és csontbetegségek, például csonttumorok és csonttörések diagnosztizálásához.
 • Daganat, fertőzés vagy vérrög helyének pontos meghatározásában.
 • Olyan eljárások, mint a műtét, a biopszia és a sugárterápia tervezéséhez.
 • Olyan betegségek és állapotok kimutatásához és ellenőrzéséhez, mint a rák, szívbetegségek, felesleges folyadék, tüdőgöbök, tüdőtágulás, tüdőgyulladás és májdaganatok.
 • Bizonyos kezelések, például a rákkezelés hatékonyságának nyomon követéséhez.
 • Belső sérülések és belső vérzések felderítéséhez.

Mit mutat a CT-vizsgálat?

A CT-vizsgálat többek között a következőket mutathatja meg:

 • Bizonyos ráktípusok;
 • Jóindulatú (nem rákos) daganatok;
 • Törések (csonttörések);
 • Szívbetegségek;
 • Vérrögök;
 • Bélbetegségek (elzáródások, Crohn-betegség);
 • Agy- és gerincvelő-betegségek vagy sérülések;
 • Belső vérzés.

Milyen előkészületekre van szükség?

 • A vizsgálandó régiótól függően előfordulhat, hogy a vizsgálat napján nem szabad enni.
 • Kérjük, távolítson el minden piercinget.
 • Ha a vizsgálatot kontrasztanyag nélkül rendelték el, akkor a vizsgálat előtt ehet, ihat és beveheti az előírt gyógyszereit.
 • Ha orvosa kontrasztanyaggal végzett CT-vizsgálatot rendelt el, a CT-vizsgálat előtt három órával ne egyen semmit. Azt javasoljuk, hogy tiszta folyadékot fogyasszon. Az előírt gyógyszereit is beveheti a vizsgálat előtt.
 • A cukorbetegeknek a vizsgálat időpontja előtt három órával könnyű reggelit vagy ebédet kell fogyasztaniuk. A cukorbetegségre szájon át szedhető gyógyszeres kezelésétől függően megkérhetjük, hogy a CT-vizsgálat után 48 órán át ne szedje a gyógyszert. A vizsgálatot követően részletes utasításokat kap.

Mi történik a vizsgálat során?

A CT-vizsgálat fájdalommentes. Néha szükség lehet kontrasztanyag beadására, mely javítja a CT információértékét bizonyos kérdések esetében.

 • A vizsgálat egy vizsgálóágyon történik, amely lassan mozog a gyűrű alakú számítógépes tomográfban. A nyílás viszonylag széles, így nincs klausztrofóbiás érzés.
 • A radiográfus egy másik helyiségben lesz, ahol a szkenner kezelőszervei találhatók. Ön egy ablakon keresztül folyamatosan látja a technológust. A szkenner belsejében lévő hangszórók lehetővé teszik, hogy a radiográfus kommunikáljon Önnel és hallja Önt, Ön hívógombbal jelezheti az esetleges problémákat. A technológus folyamatosan figyelni fogja Önt, és folyamatosan kommunikálni fog Önnel.
 • Ahogy a szkenner elkezd forogni Ön körül, a röntgensugarak rövid ideig áthaladnak a testén. Kattogó hangokat fog hallani, ami normális.
 • A test szövetei által elnyelt röntgensugarakat a szkenner érzékeli és továbbítja a számítógépre. A számítógép az információt képpé alakítja, amelyet a radiológus értelmez.
 • Fontos, hogy az eljárás során nagyon nyugodt maradjon. Az eljárás során többször is megkérhetik, hogy tartsa vissza a lélegzetét.
 • Ha az eljárás során kontrasztanyagot használnak, akkor érezhet bizonyos hatásokat, amikor a kontrasztanyagot az infúziós vezetékbe fecskendezik. Ezek a hatások közé tartozik a kipirulás érzése, sós vagy fémes íz a szájban, rövid ideig tartó fejfájás, hányinger és/vagy hányás. Ezek a hatások általában néhány pillanatig tartanak.
 • Értesítse a technológust, ha légzési nehézségeket, izzadást, zsibbadást vagy szívdobogást tapasztal.
 • Az eljárás befejeztével Önt kitolják a szkennerből.
 • Ha a kontrasztanyag beadásához intravénás vénavezetéket helyeztek be, a vezetéket eltávolítják.
 • Míg maga a CT-eljárás nem okoz fájdalmat, az eljárás időtartama alatt a mozdulatlan fekvés okozhat némi kellemetlenséget vagy fájdalmat, különösen friss sérülés vagy invazív beavatkozás, például műtét esetén. A technológus minden lehetséges kényelmi intézkedést megtesz, és a lehető leggyorsabban befejezi az eljárást, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a kellemetlenséget vagy fájdalmat.

Miért rendelnek el kontrasztanyaggal végzett CT-vizsgálatokat?

A CT-vizsgálatokat kontrasztanyaggal vagy anélkül is el lehet végezni. A kontrasztanyag olyan szájon át bevett és/vagy infúzióba beadott festékanyag, amely a vizsgált szerv vagy szövet tisztább megjelenítését eredményezi. A kontrasztanyagos vizsgálatokhoz előfordulhat, hogy az eljárás előtt bizonyos ideig nem ehet, erről kezelőorvosa az eljárás előtt tájékoztatja Önt. A kontrasztanyag a vizelettel ürül ki a szervezetéből, először gyorsan, majd a következő 24 órában lassabban.

Tájékoztatnia kell orvosát, ha valaha is volt már reakciója bármilyen kontrasztanyagra. Ha problémái vannak a veseműködésével, kérjük, előzetesen tájékoztassa erről is radiológusát.

Ha kontrasztanyagot adtak be, a vizsgálat után elegendő folyadékot kell inni, hogy az gyorsan kiürüljön a vesén keresztül.

Mik a mellékhatások, szövődmények, kockázatok?

Az egészségügyi szolgáltatók a CT-vizsgálatokat alacsony kockázatú rutineljárásnak tartják, továbbá a gyermekek CT-vizsgálata is biztonságos. A CT-vizsgálatok, más diagnosztikai eljárásokhoz hasonlóan, kis mennyiségű ionizáló sugárzást használnak a kép elkészítéséhez.

Mindazonáltal ritka esetekben előfordulhatnak nemkívánatos mellékhatások:

 • Allergiás reakciók: Előfordul, hogy az emberek kisebb vagy súlyosabb allergiás reakciót mutatnak a kontrasztanyagra.
 • Kontrasztanyag beadásakor a tipikus mellékhatások és szövődmények jelentkezhetnek.
 • A CT-vizsgálat során beadott sugárdózis általában magasabb, mint a normál röntgenvizsgálatok során. A rák és a leukémia statisztikailag megnövekedett kockázata nem zárható ki.

Bár a komputertomográfia sugárterheléssel jár, körültekintő alkalmazás esetén az eljárás előnyei meghaladják a lehetséges kockázatot. Nagy előnye a mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) szemben, amelynek szeletképei sugárterhelés nélkül készülnek, a pulzáló szervek (például a szív) tisztább képében és a rövidebb vizsgálati időben rejlik – ami vészhelyzetben életeket menthet.

Mennyi ideig tart a CT vizsgálat?

A CT-vizsgálatra általában egy órát kell tervezni, de ennek az időnek a nagy részét az előkészítés teszi ki, míg maga a vizsgálat legfeljebb 10 és 30 percet vesz igénybe.

Mikorra várható az eredmény?

24 órán belüli eredményeket biztosítunk. Pácienseinknek lehetőségük van külön díjazás fejében sürgősségi kiértékelésre is, amely 1 vagy 4 óra alatt készül el.

Terhesség esetén lehet CT-vizsgálatot végezni?

Ha Ön terhes, vagy terhes lehet, szólnia kell a CT-technikusnak. Terhesség esetén nem ajánlott a vizsgálatok elvégzése.

Partnerünk

Caring Medical Diagnosztika, “a gondoskodó diagnosztika”

https://www.caringmedical.hu/

1023 Budapest, Zsigmond tér 10. – Szent Magdolna Magánkórház

Translate