Alagút szindrómának nevezzük, ha valamelyik ideg csontok, izmok vagy ínak által határolt hasadékban (alagút) nyomás alá kerül. Kézsebészeti szempontból a csukló- és a könyöktáji alagút szindróma a legnagyobb jelentőségű.

Tünetek

Kezdetben éjszakai fájdalmas zsibbadás, mely általában hajnali 3 körül ébreszti fel a beteget. A zsibbadás bizonyos jellegű terhelés (kerékpározás, autóvezetés) is kiválthatja. Később a zsibbadás érzés állandósul – csuklótáji alagút szindróma esetén a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj érintett, könyöktáji alagút szindróma esetén a kis- és a gyűrűsujj. Előrehaladott esetben a zsibbadás mellé az kéz kisizmainak ereje csökken, majd sorvadásuk észlelhető.

Kialakulásának okai

A 2000-es évek elején még „középkorú, cukorbeteg hölgyek” megbetegedéseként ismertük. Jelenleg a kéz megváltozott terhelése (mobilitelefonok, számítógép billentyűzet, egér használata) bármely korosztálynál előfordulhat.

Az alagutat csontos váz- és szalagrendszer határolja. A betegség hátterében a szalag megvastagodása, rugalmasságának elvesztése, az alagútban futó egyéb képletek – ínak megvastagodása (melyet túlterhelés, anyagcsere betegségek okozhatnak), sérülés okozta deformitások állhatnak.

Vizsgálat

Mivel hasonló tüneteket nemcsak alagút szindróma okozhat (nyaki gerinc betegsége, neuropathia stb.), igazolásához és súlyossági szintjének megállapításához idegvezetési vizsgálat – ENG/EMG- szükséges.

Kezelés

Enyhe esetben konzervatív kezelés (éjszakai sínezés, fizikoterápiás kezelés) eredményes lehet.

Közepes, illetve súlyos esetben műtéti kezelés szükséges.

Műtét

Helyi érzéstelenítés mellett az életvonal mentén vezetett metszésből az ideget leszorító szalagot behasítjuk, az ideget felszabadítjuk. Amennyiben gyulladásos szövetet találunk, azt eltávolítjuk. A műtét 15 percet vesz igénybe.

A műtét másnapján kötéscserét végzünk, majd 8-10 nap múlva a varratokat eltávolítjuk. A teljes terhelés 3 héttel a beavatkozást követően fokozatosan megkezdhető.

A fájdalmas szorító érzés, éjszakai felébredés a műtétet követően megszűnik. Az ujjak zsibbadásának megszűnése egyénileg változó, egyes esetekben 3-6 hónapot is igénybe vehet.

Translate