3D mammográfia emlő tomoszintézis vizsgálatok –
Szent Magdolna Magánkórház & Caring Medical Diagnosztika

Mi az az emlő tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis, más néven háromdimenziós (3D) mammográfia vagy digitális emlő tomoszintézis (DBT), a mammográfia egy továbbfejlesztett formája, az emlők képalkotásának egy speciális típusa. Alacsony dózisú röntgensugarakat használ a rák korai felismerésére, amikor az még a legjobban kezelhető. Bár a mammográfia a ma elérhető legjobb mellrákszűrő eszköz, nem minden mellrákot fedez fel. Az emlő tomoszintézis kiküszöböli a hagyományos mammográfia egyes korlátait, mert a hagyományos mammográfia sikerére építve az emlő tomoszintézis segíthet életeket menteni azáltal, hogy javítja a rák korai felismerésének képességét. A korai felismerés az emlőrák jobb kimenetele és prognózisa érdekében az emlőrák elleni küzdelem sarokköve. Továbbá ez a technológia bizonyítottan csökkenti a téves pozitív eredmények számát is.

Az emlő tomoszintézis tehát egy alacsony dózisú röntgenberendezést, elektronikát és számítógépet használ, hogy az emlőről készült röntgenfelvételeket háromdimenziós képkészletté alakítsa át. Az emlőről készült többszörös röntgenfelvételeket digitalizálják, majd egy számítógépre továbbítják, ahol rekonstruálják vagy “szintetizálják” őket háromdimenziós képkészletté. Ilyen módon a háromdimenziós emlőképalkotás hasonlít a számítógép tomográfiás (CT) képalkotáshoz, ahol vékony, nagy felbontású “szeletek” sorozatát állítják össze, hogy a test háromdimenziós rekonstrukcióját hozzák létre.

Az emlő tomoszintézis vizsgálat

Az emlő tomoszintézis alkalmazható a szűrőmammográfia elvégzésére, amely a korai emlőrák kimutatására szolgáló vizsgálat a tünetmentes nőknél. Az emlő tomoszintézissel végzett szűrőmammográfia bizonyítottan javítja a pontosságot és csökkenti a hamis pozitív eredmények arányát minden emlősűrűségű nő esetében. A legnagyobb javulást a tomoszintézis alkalmazása a sűrű emlőszövettel rendelkező nőknél mutatja, de a nem sűrű emlőszövettel rendelkező nőknél is jelentősen jobb a rák felismerése és lényegesen kevesebb hamis pozitív leletet találnak a tomoszintézis alkalmazása esetén.

Az emlő tomoszintézis diagnosztikus mammográfia elvégzésére is alkalmazható az emlőbetegségek kimutatására és diagnosztizálására olyan nőknél, akiknél olyan tünetek jelentkeznek, mint például csomó, fájdalom, bőrgödröcskék vagy mellbimbófolyás.

Szűrőmammográfia emlő tomoszintézissel

A mammográfia központi szerepet játszik az emlőrák korai felismerésében, mivel gyakran már évekkel azelőtt kimutatja az emlőben lévő elváltozásokat, hogy a beteg vagy az orvos felfedezné azokat. Kutatások kimutatták, hogy az éves mammográfia az emlőrák korai felismerését segíti, amikor az még a legjobban gyógyítható, és amikor még elérhetőek az emlőmegtartó terápiák.

Diagnosztikus mammográfia emlő tomoszintézissel

A diagnosztikus mammográfiát a beteg vagy az orvos által talált kóros klinikai lelet – például melldaganat vagy mellbimbóváladék – esetén alkalmazzák. A diagnosztikus mammográfiát egy kóros szűrőmammográfia után is el lehet végezni a szűrővizsgálaton aggályos terület értékelése céljából.

Hogyan történik az emlő tomoszintézis vizsgálat?

A tomoszintézis eljárás nagyon hasonló a hagyományos mammográfiához. A tomoszintézis ugyanazt a típusú képalkotó készüléket használja, mint a hagyományos mammográfia, az általa készített képek azonban különböznek. Összességében a vizsgálat körülbelül 15-30 percig tart. A vizsgálat napján deréktól felfelé ne használjon dezodort, púdert, testápolót, olajat vagy krémet.

A következőkre kell számítania:

 • Amikor megérkezik, egy öltözőbe visszük, hogy deréktól felfelé levegye ruháit.
 • Ezután ugyanahhoz a géphez vagy géptípushoz kísérjük, amellyel a hagyományos mammográfiát végzik. A radiográfus egyszerre egy-egy mellet helyez el a röntgenfelvétel területén.
 • Az Ön mellét szorosan összenyomjuk, mint a hagyományos 2D-s mammográfia során. A röntgencsövet az Ön emlője fölé helyezzük, majd az eljárás során a röntgencső ívben mozog az Ön emlője felett. Az eljárás során több kép készül az emlőjéről.
 • Ezután pozíciót vált, hogy a másik melléről is készíthessünk felvételeket.
 • Az eljárás befejezése után a képeket egy számítógépre küldjük, amely mindkét mellről 3D-s képet készít.
 • A végleges képet elküldjük egy radiológusnak, aki értékeli az eredményeket.

Mikor ajánlott elvégezni a tomoszintézis vizsgálatot?

Időzítse a vizsgálatot 1-2 héttel a menstruációja kezdete utánra, hogy csökkentse a mell érzékenységét.

Mikorra várható az eredmény?

48 órán belüli eredményt biztosítunk. Emlőspecialista radiológus szakorvos véleményezi az elkészült felvételt.

Milyen előnyei vannak az emlő tomoszintézisnek?

Az emlő hagyományos röntgenvizsgálata, a mammográfia kétdimenziós: két röntgenfelvétel készül az emlőről, felülről lefelé és ferdén egyik oldalról a másik oldalra, miközben az emlőt egy átlátszó műanyag lapát és egy képalkotó detektor közé szorítják. Bár a tömörítés szükséges az emlő képének elkészítéséhez, ez az emlőszövet átfedését okozhatja, amelyben a kóros szövetek elrejthetők, és a föléjük helyezett normális szövetek kórosnak tűnhetnek.

Az emlő tomoszintézis során a röntgencső ívben mozog az összenyomott emlő felett, és az egyes emlőkről több képet készít különböző szögekből. Ezeket a digitális képeket ezután egy számítógép háromdimenziós képekké rekonstruálja vagy “szintetizálja”. Ezek a háromdimenziós képkészletek segítenek minimalizálni a szöveti átfedéseket, amelyek elrejthetik a daganatokat, vagy megnehezítik a normális, átfedő mellszövet és a daganat megkülönböztetését.

A tomoszintézis felvételéből nyert további információ csökkenti az átfedő szövetek zavaró hatását, lehetővé téve az elváltozások jobb felismerését, jellemzését és lokalizációját. Ezenkívül a rekonstruált DBT-adatkészletből nyert kvázi háromdimenziós információ hatékonyabb képalkotó munkát tesz lehetővé, mint a kizárólag kétdimenziós, teljes térbeli digitális mammográfiával végzett képalkotás.

Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Az emlő tomoszintézis a következő előnyöket is magában foglalhatja:

 • A hagyományos mammográfián esetleg nem látható kis mellrákok korábbi felismerése.
 • Kevesebb szükségtelen biopsziát vagy további vizsgálatot kell végezni.
 • Nagyobb valószínűséggel fedeznek fel többszörös emlődaganatokat.
 • A sűrű emlőszövetben található rendellenességek tisztább képi megjelenítése.
 • Nagyobb pontosság a mell rendellenességek méretének, alakjának és helyének pontosabb meghatározásában.

Partnerünk

Caring Medical Diagnosztika, “a gondoskodó diagnosztika”

https://www.caringmedical.hu/

1023 Budapest, Zsigmond tér 10. – Szent Magdolna Magánkórház

Translate