Aranyér műtét a Szent Magdolna Magánkórházban

Mi az az aranyér?

Egy laza kötőszövetbe ágyazott érpárna, ami a végbélnyílás nyálkahártyája alatt helyezkedik el, és amely normális esetben a végbélnyíláson belül található.

Amennyiben a csomó az anális csatorna felső szintje környékén alakul ki, úgy belső aranyeres csomóról beszélhetünk, míg a végbélcsatorna területén kialakult a külső nodus (csomó).

Kóros esetben ezek megduzzadnak, sérülékennyé válnak, és a béltartalom a felszínét megsértve okoz vérzést. A csomó mérete nőhet, és a székletürítés során, vagy spontán is előeshet a végbélnyíláson. Különleges helyzet az aranyér kizáródása, ami vérkeringési zavar miatt elhalást okozhat, súlyos fertőzés veszélyével, ez a helyzet sürgősségi megoldást igényel.

Súlyosságát tekintve 4 stádiumot különböztetünk meg:

  1. Stádium: Előesés nélküli vérzékeny, megduzzadt csomó
  2. Stádium: Előeső, de spontán visszahúzódó csomó
  3. Stádium: Előeső, spontán már nem visszahúzódó csomó, viszont kézzel reponálható
  4. Stádium: Állandóan előesett, nem visszahelyezhető

Mi történik a műtét alatt?

A műtét célja, hogy a panaszt okozó csomók eltávolításra kerüljenek, ezzel megszüntetve a vérzést, váladékozást és az ezzel járó diszkomfort érzetet. A beavatkozás a végbélnyíláson keresztül történik, óvatos tágítást követően a csomók pontos lokalizációját felkeresve az ellátó ereket öltésekkel zárjuk, majd az aranyeres csomót eltávolítjuk. A pontos technikai megoldás műtét során változhat (gumileszorítás, fagyasztás, égetés).

Mi történik, ha a páciens nem vállalja a műtétet?

A csomók kezelés nélkül növekedhetnek. A helytelen életmód, a fokozott hasprés és a szorulással járó székletürítés tovább rontja a kórképet. A vérzéses epizódok és az előesések száma növekszik. A végbéltáji viszketés és kellemetlen érzés folyamatossá válik. A műtét elhagyása esetén IV. stádiumban a fájdalom és vérzésveszély fokozódása mellett életet veszélyeztető gyulladásos folyamat is felléphet. III. stádiumban fokozódó fájdalom és vérzésveszély léphet fel, a betegség előrehaladása előre nem kiszámítható.

Mik a műtét alternatívái?

Az I. stádiumban a konzervatív kezelés is eredményezhet javulást, a székletrendezés, gyógyszeres terápia, végbélkúp és krémek használata javasolt. A kenőcsökkel és kúpokkal való kezelés csökkenti ugyan a panaszokat, tartós gyógyulást azonban nem várhatunk tőlük. Az aranyerek injekciós elzárása (sclerotizálás) is lehetséges. A II. és III. stádiumban gumigyűrű kezelés jelenthet megoldást. A gumigyűrű a keringést elzárja, így a csomó elsorvad. Amennyiben ez nem jelent megoldást, vagy IV. stádiumban van a csomó, úgy a műtéti kezelés jelent megoldást.

Milyen gyorsan épül fel a páciens?

A felépülés során az első 10-15 napban a spontán jelentkező fájdalom normális, székletürítéskor ez fokozódhat. A teljes sebgyógyulás után várható a panaszmentesség.

Translate