Rotátor köpeny varrat (rotátor köpeny rekonstrukció) műtét a Szent Magdolna Magánkórházban

Mit kell tudni a rotátor köpeny szakadásáról?

A rotátor köpeny egy izomcsoportot jelöl, amik köpenyszerűen veszik körbe a felkarcsont fejét. Szerepe a vállízület stabilizálásában és mozgatásában van, lehetővé téve a nagyfokú szabad mozgástartományt. A köpeny szakadása több úton is létrejöhet, a hirtelen traumás sérüléstől kezdve a hosszan tartó gyulladás vagy mechanikai irritáció is okozhatja, de sok társbetegség, a kor és degeneratív kórképek is gyengítik a struktúráját. Ennek a rendszernek a megbomlása a válltáji fájdalmak egyik leggyakoribb oka. A váll leginkább a külső részen válik tompán érzékennyé, valamint mozgáskorlátozottsággal járó fájdalom, a kar emelésének nehezítettsége, a forgató erő csökkenése is jellemzi.

Mik a műtét alternatívái?

A konzervatív kezelés magába foglalja a fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a lokálisan alkalmazott szteroidos injekciót, fizioterápiát, gyógytornát, gyógyfürdőkezelést. Ezek azonban a fájdalom csökkentésére irányulnak, a szakadt ín nem gyógyul meg, így a gyengeségérzés nem fog megszűnni. Ezek tüneti kezelések, amik általában átmeneti javulást okoznak.

Mi történik, ha nem vállalom a műtétet?

A fájdalom fokozódása, a mozgásterjedelem jelentős beszűkülése várható a szakadás méretének növekedésre révén. A nagyobb szakadás kezelése pedig a későbbiekben sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem rekonstruálható műtéti úton, így annak eredményessége csökkenhet és a szövődmények kialakulása nő.

Mi történik a műtét alatt?

A műtét alatti érzéstelenítés és altatás menete az előzetes aneszteziológiai konzultáción megbeszéltek szerinti formában és módon fog zajlani. Ez általában vezetéses érzéstelenítést (plexust) és/vagy altatást jelent. A műtét célja a rotátor köpeny megvarrása, az izomzat megfelelő helyre való lehorgonyzása. Először a szakadás méretének megtekintése történik artroszkópia segítségével, így általában négy pár milliméteres (3-9 mm) lyukat ejtünk a behatoláshoz. Ezután rögzítjük speciális horgonycsavarokhoz erős fonalakkal a leszakadt rotátor ínat. Csontos dekompressziót végezve növeljük meg a teret a megvarrt vállizom és a tető között, így csökkentve az újra szakadás lehetőségét. Ellenőrizzük a varrat minőségét és a fedés mértékét, majd lokális fájdalom- és vérzéscsillapítást követően zárjuk a sebeket.

Milyen gyorsan épül fel a páciens?

A műtét után egy megfigyelő osztályra kerül a páciens. Általában az érzéstelenítés elmúltával felkelhet, amilyen hamar csak tud. Műtét után a karját kartartóval rögzítjük 3-4 hétig. Orvosa és gyógytornásza elmondja, hogyan terhelheti vállát, illetve megtanítja a gyógyulást segítő gyakorlatok helyes kivitelezésére. 1-2 hét után ingamozgások végezhetőek, majd 6-8 hét elteltével kezdődhez a fokozatos izomerősítés. 6 hét után végezhet olyan fizikai munkát, amely során maximum 3 kg-ot emel, majd a 3. hónap után növelhető ez 10 kg-ra és a fejfeletti munkafolyamatok végzésére. Körülbelül 4-6 hónap szükséges a teljes gyógyulás eléréséhez.

Vállsebész szakorvosaink

    Translate