Váll artroszkópia (vállízületi tükrözés) a Szent Magdolna Magánkórházban

Mi a váll artroszkópia?

Az artroszkópia (melyet „kulcslyuk sebészet”-nek is neveznek) lehetővé teszi a sebésznek, hogy egy kis bőrmetszésen át vezetett kamerán nézze meg a váll belsejét és feltárja az esetleges problémákat. Ezek közül néhányat speciális sebészeti műszerekkel orvosolni is tud nagyobb vágás nélkül.

Mi a műtét indikációja?

Klinikai tünetek és azokat megerősítő esetleges diagnosztikus vizsgálatok által alátámasztott vállízületi elváltozás. Friss vállízületet érintő sérülés, hosszabb ideje fennálló vállfájdalom, mely a hagyományos kezelésre nem javul.

Mi a műtét előnye és célja?

A műtét legfőbb előnye, hogy lehetővé válik a probléma egyértelmű meghatározása és számos esetben vele egy időben annak megoldása is. A „kulcslyuk sebészet” további előnye a beavatkozás utáni kisebb fájdalom és néhány esetben a gyorsabb felépülés. A vállízületi artroszkópia célja a vállízület diagnosztikája, a panaszok okának felderítése, a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgás javítása, az életminőség általános javítása.

Mik a műtét alternatívái?

A vállon belüli problémák gyakran MRI vizsgálattal is diagnosztizálhatók. Habár az így feltárt probléma miatt önnek szüksége lehet egy artroszkópiára. Sebésze beszélni fog Önnel, ha szüksége van az artroszkópia előtt egy MRI vizsgálatra. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, lokálisan adott szteroid és fájdalomcsillapító injekció adása, fizioterápia, gyógytorna, reumatológiai és gyógyfürdőkezelés, tehát összességében az ún. konzervatív (nem műtéti) kezelési lehetőségek. A műtét elvégzése akkor javasolt, ha ezen eljárások tartós javulást nem eredményeztek.

Mi történik, ha a páciens nem vállalja a műtétet?

A vállon belüli sérülés gyakran nem gyógyul meg beavatkozás nélkül, habár egy fizioterápiás kezelés után váll fájdalmai enyhülhetnek. A vállfájdalom további fokozódása, a mozgásterjedelem jelentősebb beszűkülése. Ha esetleg későbbiekben mégis sor kerül a műtétre, a műtét eredményessége csökkenhet és a szövődmények kialakulásának esélye növekedhet.

Mi történik a műtét alatt?

A műtét alatti érzéstelenítés és altatás menete az előzetes aneszteziológiai konzultáción megbeszéltek szerinti formában és módon fog zajlani. Ez általában vezetéses érzéstelenítést, plexust és/vagy altatást jelent. Az eszköz segítségével megtekintjük az ízület és a kulcscsont nyúlványa alatti nyálkatömlő (subacromialis bursa) állapotát, a rotátorköpenyt, az ízületi felszíneket és alkotórészeket. Ezután elvégezzük a szükséges műveleteket – leszakadt índarabok, szabadtestek vagy rostos gyűrűporcdarabok eltávolítását. Szükséges esetén, ha artroszkóposan nem lehetséges maradéktalanul kivitelezni a beavatkozást, úgy nyitott feltárásban folytatjuk tovább. Ezután megfelelő vérzéscsillapítást követően zárjuk a sebet.

Milyen gyorsan épül fel a páciens?

A műtét után egy megfigyelő osztályra kerül a páciens. Általában az érzéstelenítés elmúltával felkelhet, amilyen hamar csak tud. Később a műtét napján vagy másnap hazamehet. Orvosa elmondja, hogyan terhelheti vállát. Műtétet követően a vállat levehető kartartóban rögzítjük néhány napig. A kartartó elhagyható, amint a beteg nem igényli azt. Kontroll vizsgálat kb. 6 héttel a műtét után esedékes. Munkába való visszatérés függ a beteg foglalkozásától és általános állapotától.

Vállsebész szakorvosaink

    Translate